BORBA PROTIV NASILJA

SDP-ovke zahtijevaju hitnu ratificikaciju Istanbulske konvencije

21.09.2017 u 22:09

Bionic
Reading

Socijaldemokratski forum žena SDP-a zahtijeva da HDZ-ova vlada žurno pokrene postupak ratifikacije Istanbulske konvencije u Hrvatskome saboru kako bi Republika Hrvatska što prije bila među zemljama koje štite žene od svakoga nasilja, te podsjeća da su isto tražili i od 'Kukuriku vlade'

Nema više čekanja, poručio je Forum žena SDP-a u četvrtak u priopćenju koje je potpisala njegova v.d. predsjednica Karolina Leaković, a upućeno je javnosti uoči 22. rujna, Nacionalnoga dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se u Republici Hrvatskoj obilježava svake godine kao podsjetnik na brutalna ubojstva triju žena tijekom brakorazvodne parnice 1999. godine.

Ove godine, istaknuto je, obilježavanja toga dana ima posebnu težinu u svjetlu velike podrške koju su europski parlamentarci 12. rujna iskazali ratifikaciji Istanbulske konvencije (od ukupno 672 zastupnika i zastupnica u Europskom parlamentu, njih 489 je bilo za ratifikaciju), te Socijaldemokratski forum žena SDP-a Hrvatske zahtijeva da se i Republika Hrvatska što prije stavi na stranu zaštite žena od svakog oblika nasilja.

Ženski život je društvena kategorija, a ne demografski indikator

Forum je pozvao Vladu Republike Hrvatske, premijera Andreja Plenkovića, resornu ministricu Nadu Murganić, te zastupnike i zastupnice u Hrvatskom saboru da što prije usvoje Zakon o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Jer, ustvrdile se članice, 'ženski život je društvena kategorija i prestanite ga promatrati kao demografski indikator'. 

Podsjeća se da je Istanbulska konvencija stupila na snagu još u kolovozu 2014. i da ju je Republika Hrvatska  potpisala, ali ona ni tri godine poslije još nije ratificirana. Zato, ocijenio je Forum žena SDP-a, u Hrvatskoj i dalje ne postoji sveobuhvatni pristup u borbi protiv nasilja nad ženama te se događa da zlostavljači kontinuirano provode nasilje bez jasnih sankcija.

'Kako smo to tražile od Kukuriku koalicije, tako opetovano tražimo i od HDZ-ove Vlade da žurno ratificira Istanbulsku konvenciju – nema više odgađanja!', istaknuto je.

'Ove smo godine dočekale povijesnu odluku Ustavnoga suda Republike Hrvatske da žene u Hrvatskoj imaju pravo samostalno odlučivati o vlastitom tijelu. I kao što smo tada upozorile, opet ponavljamo - žensko tijelo nije i ne smije biti poligon za iživljavanje vjerskih i ostalih dogmatika, šovinista i seksista, nasilnika i ženomrzaca', poručio je Forum žena SDP-a i ustvrdio kako 'ženski životi nisu i ne smiju biti sredstvo manipulacije neokonzervativnih udruga kao što je Vigilare'.

Članice Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a uvjerene su da ratifikacija Istanbulske konvencije neće dovesti do urušavanja obiteljskih i društvenih vrijednosti, već do jasnoga zakonodavnog i financijskog okvira za borbu protiv svakog oblika nasilja, diskriminacije, neravnopravnosti i objektivizacije žena.