INVENTURA I POMLAĐIVANJE KADROVA

SDP-ovci otkrivaju što su dobili, a što izgubili u Istri

03.06.2013 u 16:08

  • +23

Lokalni izbori 2013.

Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Bionic
Reading

U istarskom SDP-u dan nakon izbora ipak su zadovoljni. Naime, unatoč tome što najistaknutiji kandidati za župana i gradonačelnika Pule, Damir Kajin i Peđa Grbin, nisu prevagnuli izborne glasove birača u drugom krugu na stranu SDP-a, gledajući ukupne rezultate ovih lokalnih izbora, SDP je danas u Istri daleko jači nego što je bio 2009.

'Imali smo pet, a sada imamo šest općina i dvije u kojima podržavamo kandidate. Izgubili smo Žminj, ali smo dobili Tinjan i Ližnjan, dok smo u Kršanu i Oprtlju podržavali kandidature, tako da smo bolji nego 2009. Dobili smo i jednog gradonačelnika, a povećao se i broj vijećnika za 14 posto u jedinicama lokalne samouprave. Na županijskoj razini, SDP je imao tri, a sada smo došli na pet vijećnika.

Zaista smo zadovoljni time što smo postigli. Pokazali smo da smo ozbiljna, odgovorna stranka i da na nas treba ozbiljno računati. Da smo nastavili taj trend iz 2009, SDP-a u Istri danas ne bi bilo', kazala je SDP-ova povjerenica i načelnica Fažane Ada Damjanac.

Kako veli Damjanac, zadovoljni su i rezultatima kako Grbina u Puli, tako i Kajinovim na županijskoj razini. Podsjetimo, Damir Kajin u borbi za istarskog župana u drugom krugu osvojio je 42,5 posto, a Peđa Grbin u Puli 37,5 posto.

'Postići takve rezultate u Puli je veliki uspjeh. Da smo možda prije krenuli rješavati naše probleme unutar stranke, vjerujem da bi ti rezultati bili bolji, no ono što je sigurno jest da politička situacija u Istri neće biti ono što je bila. Kada ste pitali ljude na ulici znaju li o čemu odlučuje Županijska skupština – nisu imali pojma. Ulaskom Kajina u Skupštinu IŽ-a itekako će se o svemu čuti.

Nećemo biti kritizerska, nego kvalitetna, konstruktivna oporba. Sve dobre rezultate ćemo smatrati i svojim uspjehom, a sve loše i svojim neuspjehom. Nama je svaki stanovnik bitan i to nisu floskule. Želimo pomoći da Istra napreduje. Istrom se nikad nije upravljalo iz Zagreba niti će se sad, ali sigurno da Vlada može pomoći', kaže Damjanac, koja kao sponu vidi saborske zastupnike iz Istre.

Istarski SDP očekuju i unutarstranački izbori, najavljivani nakon lokalnih, a prema riječima Damjanac, biti će provedeni do rujna, nakon što Glavni odbor stranke donese pravila za održavanje konvencija i izborna pravila.

'Vjerujem da će ovi mladi ljudi koji su se dokazali na lokalnim izborima biti i u tim strukturama', kaže Damjanac, nagovještavajući i u SDP-ovim organizacijama generacijsku smjenu, odnosno 'pomlađivanje' kadrova.

'Pronašli smo svoju politiku i ljude koji tu politiku prihvaćaju. U ovom ćemo mandatu u pulskom Vijeću biti u opoziciji, a kao opozicija bit ćemo konstruktivni, ali žestoki - zauzimat ćemo jasan stav, za ili protiv', istaknuo je Peđa Grbin

Komentirajući rezultate lokalnih izbora, Damir Kajin istaknuo je kako ga 42,5 posto glasova birača obvezuje te da će se nadalje zalagati za novu Istru bez straha, korupcije i nepotizma. Naglasio je kako on sam 'nije ništa izgubio jer u IDS-u nije ništa ni imao'.

'Od 2001. godine privatno stavljaju ispred javnog, a nakon tragedije jedne pulske obitelji, u lipnju prošle godine, u IDS-u više nisam želio biti', kazao je Kajin, podsjetivši da je koalicija u Istri predvođena SDP-om 3. siječnja krenula od nule.

'IDS u kampanji nije potrošio 70 tisuća kuna manje od mene, nego 5,5 milijuna kuna, čemu treba pridodati i sav PR kroz četiri godine, koji uslugu vraća na dan izbora', kazao je Kajin, koji ostaje oporbeni vijećnik u Skupštini Istarske županije i nezavisni saborski zastupnik. Zahvalio je SDP-u i premijeru Zoranu Milanoviću na potpori, a izvršnoj vlasti u Istri poželio uspjeh: 'Od njih očekujem 800 milijuna eura iz fondova EU-a, 70 novih malih hotela, nultu nezaposlenost i dokaz da se kulturom može do radnih mjesta.'