SVE ŽEŠĆA RETORIKA

SDP-ovci iz dva tabora se časte: Od 'životinja' do 'Göbbelsa'

14.03.2016 u 15:41

Bionic
Reading

Unutarstranačka kampanja u SDP-u definitivno se zaoštrila. Nakon što je u javnost dospio video s Youtubea koji Zlatka Komadinu i one koji ga podržavaju prikazuje kao životinje, potom i prepiska s privatne grupe na Facebooku, u kojoj Milanoviću skloni SDP-ovci uvredljivim rječnikom govore o svojim kolegama, zadnji udarac zadao je Ivo Baldasar, splitski gradonačelnik koji je predsjednika SDP-a Zorana Milanovića usporedio s Göbbelsom. O svemu se jutros oglasio i zagrebački SDP, a saborski zastupnici ove stranke prokomentirali su oštru kampanju za tportal

Predsjedništvo zagrebačkog SDP-a izvanredno se sastalo jučer navečer kako bi raspravilo o 'napadima i uvredama upućenima demokratski izabranom vodstvu GO-a SDP-a Zagreb, potpredsjedniku stranke Gordanu Marasu i pojedincima iz gradske organizacije, koje su objavljene u subotu i nedjelju u 24 sata'.

'Zagrebački SDP ne podržava govor ulice i govor mržnje, neovisno o tome od koga je upućen i kome je upućen. Predsjedništvo je zaključilo kako ovakva komunikacija nepopravljivo šteti ugledu stranke u javnosti i suprotna je statutu SDP-a. Na sastanku se moglo čuti i kako su neki članovi izbacivani zbog izrečenog različitog mišljenja, ali da ti kriteriji očito ne vrijede isto za sve. Također, zagrebački SDP-ovci zatražili su i službeno očitovanje Zorana Milanovića s obzirom na to da su uvrede i teške optužbe izrečene od istaknutih članova njegovog stožera za unutarstranačke izbore koji se održavaju 2. travnja', stoji u priopćenju Predsjedništva zagrebačkog SDP-a, koje je potpisalo i deklaraciju o međusobnom poštivanju, slobodi govora i primjerenom ponašanju, ističući da 'pristojna i primjerena komunikacija, međusobno uvažavanje, poštivanje različitog mišljenja su osnova djelovanja svih SDP-ovaca'.

'Prema ljudima se odnosimo dobronamjerno, s poštovanjem, uvažavanjem različitosti i s pažnjom', naglašavaju u deklaraciji gradske organizacije.

List 24 sata u subotu i nedjelju objavio je transkripte razgovora Milanoviću sklonih SDP-ovaca sa zatvorene grupe na Facebooku, u kojoj oni govore kako će se obračunati s Davorom Bernardićem i dijelom zagrebačkog ogranka koji podržava Komadinu, ali i koristili teške riječi i uvrede za svoje stranačke kolege. U tom razgovoru sudjelovali su i neki viđeniji SDP-ovci, poput Miranda Mrsića i financijskog direktora Dinka Sutona.

Komentar sve žešće retorike, ali i priopćenja zagrebačkog SDP-a, potražili smo i od šefa izbornog stožera Zorana Milanovića, Siniše Hajdaša Dončića, no on na naše pozive nije odgovarao.


O teškoj retorici već jučer se oglasio Komadina, a i danas je prokomentirao riječi splitskog gradonačelnika Ive Baldasara, koji je predsjednika SDP-a Zorana Milanovića usporedio s Göbbelsom. 'Nedopustivo je s bilo koje strane ljude nazivati pogrdnim imenima', kaže Komadina.

'Akcija rađa reakciju pa onda neki kolege objašnjavaju i karakterne osobine nekih drugih te se tako zaigraju, kao i kolega Baldasar, kojeg sam jučer i nazvao i rekao da smiri doživljaj vezano uz opisivanje osobina kandidata u našim izbornim procesima. Jer uspoređivati predsjednika moje stranke s Göbbelsom nije primjereno, kao ni međusobna vrijeđanja kojima ovih dana svjedočimo', kazao je Komadina na press konferenciji u Rijeci.

Za sve žešću retoriku komentar smo zatražili i od SDP-ove Gordane Sobol. 'Ne bih to komentirala, to su unutarstranačke stvari koje su postale javne. Rekla bih na dušu svima onima koji i s jedne i druge strane istupaju na taj način', kazala je Sobol.

Da je komunikacija u unutarstranačkim izborima izašla izvan uobičajenog, priznaje i SDP-ov Peđa Grbin. 'Bio bih sretan da se to vrati u okvire rasprave o unutarstranačkim problemima, rješenjima i politikama, a da se osobne kvalifikacije ostave po strani. Meni je apsolutno neprimjereno da se u pismima pojedinih kandidata baca ljaga na druge članove stranke, a pogotovo mi je neprimjereno da visoki stranački dužnosnici druge kandidate uspoređuju s fašističkim zločincima. Takva komunikacija mora prestati i moramo se vratiti u okvire onoga što je stranci, ali i čitavoj javnosti, potrebno i korisno', kazao je Grbin.

Prokomentirao je i to što se u videu na Youtubeu Komadinu i njemu sklone SDP-ovce prikazuje kao životinje. 'Nažalost, u SDP-u je davno počela uporaba termina kao što su slinavci i oni koji su počeli s takvim terminima moraju biti svjesni posljedica koje su izazvali. Takvu komunikaciju smatram neprimjerenom i doista mislim da bi se od toga trebalo suzdržati jer sve manje govorimo o meritumu problema, a uvukli smo se u osobna tituliranja i vrijeđanja. Unutarstranački izbori u SDP-u, koji su trebali biti festival demokracije i primjer za druge političke stranke, postali su cirkus osobnih taština. I kao što to obično biva, zbog toga se bune oni koji su i počeli s takvim govorom', kazao je Grbin.

Nakon ovako žestoke retorike postavlja se pitanje kako će stranački kolege surađivati nakon što unutarstranački izbori budu gotovi. 'Ovaj intenzitet komunikacije će neupitno utjecati i na odnose nakon izbora i to je velika šteta. Međutim, mislim da još uvijek nije prijeđena ona crta nakon koje se neće moći razgovarati i djelovati u općem interesu, a nadam se da niti neće biti prijeđena', poručuje Grbin, priznavši da je s 'osobama koji vrijeđaju poslije teško raditi' i da će 'ova situacija stvoriti neke animozitete'.

No Grbin ne vjeruje da će ovo destabilizirati SDP. 'Ovo za stranku nije dobro, ali neku destabilizaciju u smislu potresa, rascjepa, ne vidim', poručio je Grbin.

U prepisci koju je objavio list 24sata spominje se ipak svojevrsna čistka nakon izbora. 'Ovo što je objavio 24 sata je privatna komunikacija i, koliko god jezik i poruke bili neprimjereni, to treba gledati kao privatnu komunikaciju. Kao član Statutarne komisije u protekle četiri godine, znam koliko se unutar stranke pokušavalo spriječiti ne samo masovna, nego i pojedinačna isključivanja, i u tom pogledu bilo koji poziv za čistke je neprihvatljiv. Međutim, kao što je dopušteno kritizirati vodstvo stranke na državnom nivou i ukazivati na propuste u njegovom radu, ne vidim zašto bi bilo sporno ako to netko čini i na lokalnim razinama', zaključuje Grbin.