SINDIKAT BIJESAN NA OPORBU

SDP-ov prijedlog je 'jednostavno glup'

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 26.11.2009 10:32
  • Objavljeno 26.11.2009 u 10:21
milanović sdp

milanović sdp

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Dragan Matić

Prijedlog stranačkih prvaka SDP-a da u državnoj upravi treba otpustiti 30 posto "prekobrojnih" službenika, odnosno 20.000 od 65.000 zaposlenih u tijelima državne uprave, neozbiljan je politički spin i najbolji pokazatelj stupnja realnosti politike izlaska iz krize najjače oporbene stranke, priopćio je danas Sindikat državnih službenika i namještenika.

Iako jeftina politička retorika uvijek polazi od pretpostavke da je državna administracija skupa, glomazna i neučinkovita, a porezi previsoki, prijedlog smanjenja broja državnih službenika za 30 posto "jednostavno je glup", tvrdi sindikat.

Državna uprava ima 65.000 zaposlenih
, od čega gotovo 27.000 otpada na MUP, 10.000 na zaposlene u pravosudnim i kaznenim tijelima, 4.500 na zaposlene u Poreznoj i 4.000 u Carinskoj upravi, te oko 1.000 na Državni inspektorat

U svim tim tijelima, s obzirom na disperziranost i brojnost ustrojstvenih jedinica, dužinu hrvatske granice, ali i odgovornosti koje imaju kada je u pitanju sigurnost građana, prikupljanje prihoda iz kojih se financiraju javne potrebe i obveze koje nameću EU standardi, teško može doći do smanjenja broja zaposlenih, a u nekima se čak predviđa novo zapošljavanje radi provedbe shengenskog režima ulaska u EU, podizanja razine sigurnosti i prava zatvorenika i funkcioniranja pravne države.

Damir Glibušić / CROPIX

Damir Glibušić / CROPIX

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damir Glibušić

I carinici bi se našli na udaru SDP-ovih škara.

Ako bi se od 65.000 službenika otpustilo 20.000 "prekobrojnih", državna uprava svela bi se na zaposlene u MUP-u, Poreznoj i Carinskoj upravi, Državni inspektorat i zaposlene u pravosudnim (sudovi i državna odvjetništva) i kaznenim tijelima.

Preostalih 20.000 državnih službenika, točno onoliko koliko bi ih SDP otpustio, koji rade u ministarstvima, državnim upravnim organizacijama i uredima državne uprave, županijama i sustavu obrane moglo bi zatvoriti "butigu" i svoje zadaće valjda prepustiti volonterima SDP-a, kaže se u priopćenju.

Sindikat stoga poziva SDP, kao i druge političke snage u Hrvatskoj, da ne nasjedaju sirenskom zovu politikanstva i hrvatskim građanima ne nude neozbiljna rješenja za izlazak iz krize, a prije svojih javnih nastupa provjere barem osnovne činjenice o problemu koji "rješavaju".

Sindikat također tvrdi da su SDP i koalicijska Vlada Ivice Račana odgovorni za odljev kadrova u državnoj upravi, eroziju plaća i štetu koja se mjeri milijardama kuna nanijetu državnom proračunu zbog brojnih sudskih sporova radi neisplate zakonskih i prava iz kolektivnih ugovora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi