DRAMA OKO SPALADIUM ARENE

SDP otkazao poslušnost Baldasaru, a on napao Vladu!

17.07.2014 u 13:13

Bionic
Reading

Splitsko Gradsko vijeće definitivno je odlučilo: Grad će odbiti prijedlog predstečajne nagodbe za Spaladium arenu i neće preuzeti dvoranu zajedno s kreditom od 53,5 milijuna eura. Tvrtka odlazi u stečaj u kojem će banke pokušati naplatiti dio svojih potraživanja, a vjerojatno će pokušati i sa sudskom tužbom protiv Splita

Kroz slučaj Spaladium prelomilo se puno toga: splitski SDP otkazao je poslušnost Ivi Baldasaru, a iznevjerila ga je i Vlada, pa je splitski gradonačelnik nakon sjednice bio vrlo otvoren: 'Razočaran sam stavom Vlade i time što smo nakon mjeseci i mjeseci razgovora dobili lakonski i dvoznačan odgovor. To se tako jednostavno ne radi, moram kazati, jer mi je na prvom mjestu moj grad. To jednostavno nije korektno prema Splitu!', kazao je Baldasar.

Nitko iz Vlade, podsjetimo, nije se odazvao na današnju tematsku sjednicu Gradskog vijeća o Spaladium centru, što je već četvrti put da se to događa iako je upravo Vlada jedan od javnih partnera koji u idućih dvadesetak godina samo za najamninu dvorane treba platiti nekoliko stotina milijuna kuna. Uoči same sjednice stigao je tek dopis ministra sporta Vedrana Mornara, a on je 'nakon međuresorskih konzultacija u Vladi' zaključio da Spaladium nije projekt od državnog interesa. Baldasaru čak nije precizno odgovoreno ni hoće li država prepustiti dio zemljišta u Lori, što je bio jedan od osnovnih preduvjeta za predstečajnu nagodbu i nastavak cijelog projekta.

U splitskom SDP-u pak u srijedu navečer dramatičan sastanak imao je Gradski odbor te je nakon teške rasprave odlučeno da vijećnici neće podržati preuzimanje milijunskih kredita na teret gradskog proračuna. Baldasara, koji je dan ranije zagovarao ovu opciju, novinari su upitali kako komentira ovaj obrat. 'Pa nije to čudno, pogledajte samo što je napisala Vlada', kazao je nervozni splitski gradonačelnik.

Ključno pitanje oko Spaladium arene ipak je ostalo neodgovoreno: po brojnim tumačenjima, banke koje su pratile projekt jednostavno nemaju osnove za tužbu protiv Grada Splita jer su rizik za ostvarenje projekta snosile tri građevinske tvrtke - IGH, Dalekovod i Konstruktor.

Baldasar kaže da 'nije siguran' i da je nevjerojatno to da u cijeloj državi ne postoji pravni stručnjak koji će dati jasno tumačenje.

'Uglavnom, istina je: TPN i Spaladium arena mogu povući u stečaj i Konstruktor i IGH', priznao je Baldasar. Potvrdio je da je u sklopu predstečajne nagodbe IGH Gradu Splitu uvjetno priznato 480 milijuna kuna potraživanja - odnosno ako banke (Unicredit, Erste i Zagrebačka) doista tuže Split, on će se moći naplatiti od ove tvrtke.

Splitski gradonačelnik još jednom je potvrdio da su banke poslale pismo 'u dosta prijetećem tonu', ali smatra da je to 'uobičajen način poslovanja'. Upitali smo ga i o konkretnoj najavi da će obustaviti financiranje budućih splitskih projekata.

'Neće to napraviti. A ako to i naprave, ima još deset banaka. Razgovarat ćemo', zaključio je Baldasar.