KAMO ĆE GUVERNER NAKON HNB-A

SDP: O Rohatinskom nismo razgovarali

18.10.2011 u 15:15

Bionic
Reading

Guverner HNB-a Željko Rohatinski prije dva je dana kritizirao Vladu tvrdeći da je još 2008. trebalo doći do bolnih rezova, no da nije bilo snage ni hrabrosti za to. Hoće li Rohatinski pomoći eventualnoj novoj vlasti da nakon izbora napravi odlučujuće korake za spas hrvatske ekonomije, pitanje je koje se ponovno aktualiziralo. Dok mediji govore jedno, iz SDP-a kažu kako nisu uopće razmatrali formiranje Ureda u kojem bi bio guverner nisu razmatrali

Kako je pisao danas Jutarnji list, SDP bi nakon eventualne pobjede na izborima formirao novi Ured za strateško planiranje čiji bi šef bio nekadašnji SDP-ov ministar financija Mato Crkvenac dok bi operativu vodio Željko Rohatinski, nakon što mu istekne mandat u HNB-u.

Taj bi Ured brinuo za i formiranje ekonomske politike zemlje ali i za strateške razvojne projekte. U isto vrijeme, guverner se dva puta u dva dana pojavljuje na HTV-u predstavljajući se kao spasitelj Hrvatske jer je zaslugom HNB-a spriječeno da se hrvatske banke bave financijskim inženjeringom.

Iako je sam Rohatinski nekoliko puta ponovio kako je otvoren za sve opcije ali tek nakon što mu istekne mandat, glasnogovornica SDP-a Ivana Grljak rekla je za tportal kako se o angažiranju guvernera nisu razgovarali. O takvom Uredu ne zna ništa niti ekonomski strateg SDP-a Branko Grčić, koji bi navodno trebao biti njegov član.

Damir Kajin iz IDS-a, nekoć jedan od žešćih kritičara monetarne politike koju vodi Rohatinski, oduševljen je takvom idejom. 'Rohatinskog se ne odbacuje i treba ga držati uz sebe', rekao nam je IDS-ovac da bi potom podsjetio kako je od 2000. godine do danas na padu izvoza izgubljeno oko 50 tisuća radnih mjesta, a za pad izvoza odgovorna je , smatra Kajin, čvrsta kuna koju zagovara Rohatinski.

'On je suodgovoran za to, no sada je 2011. i kunu treba čuvati kako zjenicu oka svoga', kaže Kajin te dodaje kako bi angažiranjem guvernera HNB-a Zoran Milanović poslao poruku da ima mjesta i za one protiv kojih je bio i dio SDP-ovog članstva.

'Ne znam ništa o tome, no to bi mi bio logično', zaključio je.