JURČIĆ U KARLOVCU

'SDP ima razvojne programe za sve hrvatske regije'

29.05.2009 u 15:58

Bionic
Reading

Podupirući SDP-ova kandidata za karlovačkog župana Brunu Kurelića u drugome izbornom krugu, saborski zastupnik Ljubo Jurčić rekao je da SDP ima razvojne programe za sve hrvatske regije, sve djelatnosti, po modelu da svaka regija mora imati najmanje četiri djelatnosti.

'Karlovačka županija je po razvoju na dnu među hrvatskim županijama i zbog toga u njoj treba mijenjati pristup gospodarstvu i politici da ne bi više bilo neujednačenosti u razvoju', rekao je Jurčić.

Tezu da SDP-ov župan ne bi mogao to promijeniti niti obnašati vlast u Karlovačkoj županiji jer će njezinom skupštinom sljedeće četiri godine apsolutnom većinom (23 vijećnika HDZ-HSS-HSLS prema 11 vijećnika SDP-HNS od ukupno 41 mandata) upravljati HDZ-ova politička opcija, Jurčić je usporedio s kohabitacijom na nacionalnoj razini.

'Kao što se političke stranke moraju složiti o važnim nacionalnim interesima, tako se i lokalni političari moraju složiti o važnim lokalnim interesima jer su izloženi pogledu javnosti koja ocjenjuje zastupaju li oni njihove interese', rekao je Jurčić, dodajući kako 'ne postoji takva sloboda ponašanja kao što neki misle jer smo kao društvo svakim danom sve zreliji'.

Govoreći o nacionalnim gospodarskim temama, Jurčić je rekao da dugovi države, prolongirani najnovijim zaduženjem, govore da se ne ostvaruje gospodarski rast, nego pad.

To se ne bi dogodilo, rekao je Jurčić, da je SDP preuzeo vlast na prošlim parlamentarnim izborima i realizirao svoj gospodarski program sa stopom gospodarskog rasta od sedam posto i povećanjem industrijske proizvodnje za dvadeset posto na godinu, rekao je.

Po Jurčićevim riječima, danas imamo pad bruto domaćeg proizvoda od pet posto, a ne rast od sedam posto, što su u SDP-u predvidjeli.

'Ako je i bilo nužno to najnovije zaduženje od 750 milijuna eura, neka se napravilo, ali tome nedostaje plan kako će se vraćati', rekao je, dodajući da je to trajni problem ove politike koja je orijentirana na potrošnju. Taj je model došao kraju, istaknuo je Jurčić.

Kurelić je pozvao birače da razmisle u kakvom političkom okruženju žele živjeti i da - ako žele demokratičniju sredinu - u nedjelju iziđu na izbore i izaberu SDP-ova župana.