ANALIZA LOKALNIH IZBORA

SDP i HDZ likuju, Živi zid i ORaH tek hvataju zalet

09.03.2015 u 11:50

Prijevremeni lokalni izbori u Hrvatskoj

Izvor: Pixsell / Autor: montaža: I.E.M.

Bionic
Reading

Zadovoljstvo. To je riječ koju se može čuti i koju nakon prvog kruga podjednako upotrebljavaju u HDZ-u i SDP-u nakon jučer održanih prijevremenih lokalnih izbora u sedamnaest gradova i općina

Od devet gradova u prvom krugu gradonačelnike smo dobili u četiri: Svetom Ivanu Zelini (Lista građana Hrvoje Koščec, bivši kandidat SDP-a i HNS-a), Zlataru (Stanko Majdak, SDP i partneri), Rabu (Nikola Grgurić, HDZ i partneri) i Omišu (Ivan Kovačić, nezavisni). Što se tiče općina načelnika izbrani su tek u tri općine Kukljici (Marin Boško, nezavisni), Rugvici i Lumbardi u kojima su pobijedili HDZ-ovi kandidati Mato Čičak i Igor Kršinić.

'Zadovoljni smo ostvarenim rezultatima, posebno se to odnosi na Rab i Novi Marof. U Dubrovniku, najvećem od svih gradova u kojem su izbori održani, bez obzira na veliku prednost Andra Vlahušićajoš uvijek nije sve gotovo i uvjereni smo da se tamo može napraviti preokret s obzirom na to da on ipak nosi teret pravomoćne sudske presude. Što se tiče Omiša u kojem smo poraženi, o razlozima poraza ne bih govorio dok se ne provedu konzultacije sa županijskim i gradskim ogrankom. Činjenica je da smo izgubili i da smo zbog toga nezadovoljni', kazao je Gordan Jandroković, član predsjedništva HDZ-a.

Igor Dragovan, glavni tajnik SDP-a, samo je kratko poručio da je SDP zadovoljan rezultatima u prvom krugu te kako očekuje da će se oni ponoviti i u drugom krugu.

Boško Picula, politički analitičar smatra kako su ovi izbori potvrdili dvije stvari - veliku polarizaciju Hrvatske na dva bloka i da su birači u velikom broju mjesta ponovno glasali za ljude koje su izabrali i prije dvije godine.

'Potpora je uglavnom dana istim gradonačelnicima, načelnicima i gradskim vijećima. Oni koji su bili izabrani prije dvije godine izbrani su uglavnom ponovno. Hrvatska je, pokazali su to ovi izbori, polarizirana. Pobjeđivali su stranački blokovi izuzev u Omišu gdje je pobijedio nezavisni kandidat. Ljudi su išli na sigurno u tom smislu treba gledati i neuspjeh ORaH-a i Živog zida', smatra Picula.

ORaH je na izbore izašao na Pagu i u Dubrovniku i nisu uspjeli ući u gradska vijeća dok je Živi zid bio prisutan u šest gradova i u gradsko vijeće uspjeli su ući tek u Hvaru.

'ORaH je svoju popularnost doživio prije predsjedničkih izbora i sad su u silaznoj putanji, a teme kojima su se bavili u Dubrovniku su otvorene i prije nego li su se oni pojavili. Živi zid je pak manji gubitnik od ORaH-a. Oni su nova stranka i u lokalnim sredinama nemaju prepoznatljive ljude, a treba imati na umu da su nakon predsjedničkih lokalni izbori najpresonaliziraniji. Vjerujem da će Živi zid snagu pokazati tek na parlamentarnim izborima kada će lik Ivana Vilibora Sinčića biti ponovno istaknut', zaključio je Picula.

Drugi krug izbora u gradovima i općinama gdje nisu izabrani gradonačelnici i načelnici održat će se se 22. ožujka.

Živi zid: Slab izlazak birača je presudio

Iako je na izbore izašlo gotovo 42 posto birača, što je devet posto više nego prije dvije godine, Živi zid smatra kako je loša izlaznost kriva za njihov rezultat. Tako su na svojoj facebook-stranici objavili: 'Na izbore je izašlo ispod 50 posto birača, naravno onih koji su glasali za sebe i svoja radna mjesta. Zbog ovakvog neizlaska na izbore, danas slave HDZ i SDP. U Dubrovniku su najviše glasova dobila dva kandidata koja su čak i osuđena za kriminal! Ovo je pokazatelj onoga što bi se moglo dogoditi i na parlamentarnim izborima u slučaju da građani u ovoj mjeri ne izađu na izbore! Tada će se ova agonija nastaviti za ostatak populacije koja nije uhljebljena...'

Reformisti zadovoljni

Čačićevi Reformisti pohvalili su se da su prvi put u Varaždinskoj županiji izašli na izbore i potvrdili se kao uvjerljivo najjača stranka centra i lijevog centra osvojivši 19,58 posto glasova, koliko su osvojili zajedno HNS, HSU i SDP. Za loš rezultat u Novom Marofu, koji vodi njihov čovjek Darko Hrenić, krive činjenicu da su stranke centra i ljevice imale četiri kandidata, a desnica samo jednog, ali vjeruju da u drugom krugu on može do pobjede.

372760, 369157, 370550, 372767