privatizacija zdravstva

SDP: Bit će kao u SAD-u ako nemate debelo osiguranje, bankrotirate kada dobijete rak

04.02.2024 u 13:21

Bionic
Reading

U povodu Svjetskog dana borbe protiv raka, SDP-ovci su u nedjelju upozorili da je Hrvatska druga u EU po smrtnosti od raka, a zdravstvena administracija presporo rješava probleme onkoloških bolesnika, dok Vlada slabi javno zdravstvo i potiho ga privatizira.

„Po zadnjim izvješćima, Hrvatska je druga po smrtnosti od raka u EU, a u inovativne lijekove i na pružanje kvalitetnije onkološke skrbi ulažemo svega 26 posto zdravstvenih sredstava, dok većina zemalja EU ulaže od 50 do 52 posto, pri čemu više trošimo na liječenje posljedica kasno otkrivene onkološke bolesti”, izjavila je saborska zastupnica SDP-a i liječnica Andreja Marić na konferenciji za novinare.

Upozoravamo da preko 800.000 građana i dalje čeka na zdravstvene usluge, nedostaje nam liječnika u obiteljskoj medicini, a primarna zdravstvena zaštita je devastirana. U idućih pet godina preko 800 liječnika obiteljske medicine otići će u mirovinu, a više od milijun građana ostat će bez svojeg obiteljskog liječnika, istaknula je.

Optužila je ministra zdravstva Vilija Beroša da "prebacuje novac privatnicima", umjesto da jača javnozdravstveni sustav, na vrijeme ulaže u centre onkološke izvrsnosti i jača Kliniku za tumore, koja bi trebala biti krovna ustanova.

Prije šest do sedam mjeseci Vlada je privatnu kliniku Medikol proglasila strateškim projektom, dok se javnozdravstveni sustav zanemaruje jer nam nedostaju aparati i stručnjaci koji će na njima raditi, a nema ni ulaganja u infrastrukturu, ustvrdila je.

Od EU smo za zdravstvo dobili na raspolaganje 85 milijuna eura, a iskoristili samo 55,4 milijuna eura, kaže Marić i pita - gdje je ostalih 30 milijuna eura?

„Za 21 linearni akcelerator, koji će dobiti bolnice, sami stručnjaci u sustavu onkološke skrbi pitaju imamo li dovoljno onih koji će znati raditi na tim uređajima. Ne uvodimo sofisticirane onkološke lijekove, kasnimo s inovativnim lijekovima, to su razlozi zašto smo tako loši po smrtnosti”, ocijenila je.

Čelnik zagrebačkog SDP-a i šef zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo Branko Kolarić kaže da Vlada slabi javnozdravstveni sustav, što će dovesti do toga da privatne ustanove počnu dizati cijene.

"Dobit ćemo sustav kao u SAD-u gdje, ako nemate 'debelu' policu privatnog zdravstvenog osiguranja, bankrotirate kada dobijete rak", upozorio je.

Vlada potiho radi na privatizaciji sustava, iscrpljujući i slabeći javni dio sustava, no tome će, poručio je, SDP stati na kraj.

Kada je riječ o onkološkim pacijentima, smatra da treba vratiti SDP-ov program "72 sata" po kojem, kada se nekome otkrije maligna bolest, do početka liječenja ne smije proći više od 72 sata.