RANG LISTA

Ovo su najbolje svjetske bolnice, pogledajte koje su najbliže Hrvatskoj

29.01.2024 u 14:57

Bionic
Reading

Američki tjednik Newsweek u suradnji sa Statistom, vodećom globalnom platformom za poslovne podatke, rangirao je najbolje svjetske bolnice u 2023. To je već peti takav popis u nizu, nastao kao rezultat analize učinaka preko 2300 bolnica u 28 zemalja

Faktori koji se uzimaju u obzir prilikom rangiranja bolnica su: kvaliteta njege i sigurnosne mjere, ugled i stručnost medicinskog osoblja, raspon ponuđenih specijalističkih usluga, pristupačnost i lokacija bolnice, te troškovi njege i osiguranja. U prvih deset je čak pet američkih bolnica koje zauzimaju prva četiri mjesta. Na popisu su i tri europske bolnice - Sveučilišna bolnica Karolinska u Švedskoj, berlinska klinika Charite i Sveučilišna bolnica Pitie-Salpetriere u Parizu.

U obrazloženju ovogodišnjeg izbora, Newsweek navodi da su ovo izazovna vremena za bolnice. Covid-19 prouzročio je neviđeni stres zdravstvenim sustavima, uz inflaciju i globalnu financijsku neizvjesnost. U SAD-u i diljem svijeta, vodeće bolnice nose se s rastućim troškovima, starenjem stanovništva i medicinskom radnom snagom iscrpljenom od borbe s globalnom pandemijom.

Međutim, među obilježjima velikih bolnica nisu samo prvoklasna njega, istraživanja i inovacije. Sve najbolje institucije dijele još jednu kvalitetu: konzistentnost. Najbolje svjetske bolnice stalno privlače najbolje ljude i pružaju najbolje rezultate za pacijente, kao i najvažnije nove terapije i istraživanja. Od svih bolnica na svijetu, relativno malo njih može sve to raditi iz godine u godinu. Najbolji, dakle, pripadaju vrlo ekskluzivnom klubu.

Newsweek i Statista rangirali su preko 2300 bolnica u 28 zemalja, uključujući jednu koja je nova na popisu - Tajvan. Po prvi put rangirali su čak 250 najboljih svjetskih bolnica, a naveli su i najbolje bolnice po pojedinim zemljama - Hrvatska nije među njima, kao ni Slovenija. U Austriji, najbolje je rankirana bečka sveučilišna bolnica Allgemeines Krankenhaus (na 30. mjestu), a u Italiji to je sveučilišna poliklinika Agostino Gemelli u Rimu (38. mjesto).