POLITIČKA KRIZA

SDP BiH forsira Kukića za mandatara Vijeća ministara

15.06.2011 u 09:14

Bionic
Reading

Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko pozdravio je potez Predsjedništva BiH koje je u utorak imenovalo Slavu Kukića za mandatara za sastav Vijeća ministara, dok su predsjednici ključnih hrvatskih i srpskih stranaka najavili da će u Parlamentu BiH glasati protiv njega, čime ne može dobiti potrebnu većinu, navode u srijedu tiskani mediji u toj zemlji

'Iako ne poznajem Slavu Kukića, drago mi je što konačno imamo mandatara', rekao je austrijski diplomat na čelu međunarodne uprave. Dodao je da očekuje brzo formiranje nove vlade. Sam Kukić je izjavio medijima da može doprinijeti povezivanju pokidanih veza političara iz BiH.

Predsjednik HDZ-a BiHDragan Čović ocijenio je izbor Kukića za mandatara porukom da bošnjački političari 'samo razmišljaju kako poništiti utjecaj hrvatskog naroda u BiH', navodeći da se ignorira većinska volja toga naroda koji je glasao za dva HDZ-a.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ocijenio je da je prijedlog članova Predsjedništva Bakira Izetbegovića i Željka Komšića neprihvatljiv te da dva HDZ-a trebaju predložiti mandatara.

Predsjednik SDS-a BiH Mladen Bosić
ocijenio je pak da je Predsjedništvo BiH imenovanjem kandidata 'platformaša' Slave Kukića za predsjedajućeg Vijeća ministara BiH pokazalo da nema volje i da nije sposobno rješavati probleme dogovorom i konsenzusom.

Kukić je kandidat skupine stranaka koju predvodi SDP BiH i koji je dobio najveći broj bodova u Predsjedništvu. Među kandidiranima bili su Borjana Krišto, koja je prijedlog dva HDZ-a, te Mladen Ivanković Lijanović, kojega je predložila Narodna stranka Radom za boljitak.

Od 42 zastupnika u državnom parlamentu, novoga mandatara u BiH treba poduprijeti natpolovična većina te mora zadobiti potporu entitetske većine iz Federacije BiH i Republike Srpske, što se zasad ne čini vjerojatnim jer ga neće poduprijeti većina hrvatskih i srpskih zastupnika. Sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj će se glasati o potvrđivanju Kukića za mandatara zakazana je za petak 17. lipnja.

Prema proceduri, ako Kukić ne dobije potporu, Predsjedništvo u roku od osam dana mora predložiti ime novog mandatara za sastav Vijeća ministara.