PRIJEDLOG IZMJENA IZBORNOG ZAKONA

SDA u izborni zakon uvodi klauzule koje će spriječiti krivotvoreno nacionalno predstavljanje

20.10.2017 u 18:39

Bionic
Reading

Stranka demokratske akcije (SDA) utvrdila je svoj prijedlog izmjena izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje planira što prije poslati parlamentu te zemlje na razmatranje i usvajanje, potvrdio je u petak predsjednik SDA i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović

Nakon sjednice predsjedništva SDA koje je zasjedalo u Sarajevu, Izetbegović je novinarima kazao da ta stranka smatra da se način izbora članova Predsjedništva BiH ne može mijenjati bez provedbe presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju 'Sejdić-Finci'.

Stoga je pozdravila i ovotjedne zaključke Vijeća Europske unije a posebice stav da ne treba poduzeti ni jedan zakonodavni korak koji bi otežao provedbu presude kojom je utvrđeno da BiH krši prava nacionalnih manjina jer im ne dopušta kandidiranje za Predsjedništvo BiH i za Dom naroda državnog parlamenta.

Izetbegović je kazao kako je to ključno pitanje koje se mora riješiti.

'Do tada će način izbora člana Predsjedništva BiH ostati nepromijenjen', kazao je Izetbegović pojašnjavajući kako je ipak moguće pristupiti izmjenama izbornog zakona vezanim za način izbora Doma naroda parlamenta Federacije BiH i za Gradsko vijeće Mostara.

'Uvest ćemo klauzule koje će spriječiti krivotvoreno (nacionalno) predstavljanje', bilo je sve što je Iztebegović kazao o sadržaju SDA-ova prijedloga, aludirajući na probleme koji se javljaju pri izboru zastupnika u Domu naroda koji zbog fotelja iznenada mijenjaju nacionalnu pripadnost.

SDA će posredstvom svog kluba u državnom parlamentu uputiti prijedlog izmjena izbornog zakona u raspravu a to će učiniti čim se završi procedura oko prijedloga koji je parlamentu poslao HDZ BiH.

Ta je stranka ranije ove godine u parlamentarnu proceduru uputila svoj prijedlog izmjena izbornog zakona koje je u srpnju prihvatio Dom naroda parlamenta BiH no pokazalo se kako u Zastupničkom domu nema većine koja bi poduprla taj prijedlog s obzirom da mu se protive sve bošnjačke političke stranke pa je on praktično osuđen na propast.

HDZ je svoje prijedloge formulirao nakon što je Ustavni sud BiH utvrdio kako su protuustavne odredbe koje su definirale način izbora Doma naroda parlamenta Federacije BiH.

Prijedlog najveće hrvatske stranke u BiH baziran je na uspostavi tri ad hoc izborne jedinice u Federaciji BiH iz kojih bi se birao hrvatski odnosno bošnjački član Predsjedništva BiH odnosno na modelu po kojemu bi se zastupnici nacionalnih klubova u entitetskom Domu naroda birali iz onih županija unutar FBiH u kojima je taj narod zastupljen u značajnijem broju. 

Bošnjačke su stranke na stajalištu kako su takvi prijedlozi diskriminatorni jer daju veća prava biračima koji žive u etnički homogenim županijama.

Provedba narednih općih izbora u BiH planirana je za listopad 2018. a eventualne promjene postojećih izbornih pravila moguće su samo do kraja ove godine jer se ona ne smiju mijenjati u kalendarskoj godini u kojoj se održavaju izbori.