POP UP

Scott Pilgrim protiv svijeta i kinoblagajni

16.10.2010 u 20:23

Bionic
Reading

Nezavisni strip, koji je pronašao put do holivudskog velikog platna poznata je priča o vječnom underdogu. Priča o ljubavi, životu i prijateljstvu grupe dvadeset i nešto godišnjaka. S robotima, borbama, mačevima, kung fuom, potprostornim hodnicima, veganskom policijom i letećim demonskim hipster djevojkama. Ništa vam nije jasno? Ne brinite i čitajte dalje

Upoznajte Scotta
Scott Pilgrim ima 23 godine i njegov je život sjajan. Živi u malenom stanu u Torontu s gay cimerom Wallaceom. Njih dvojica imaju jednu fotelju, jedan kompjutor, jednu video-konzolu s jednim joystickom i da, jedan krevet… pa, zapravo madrac, na kojem spavaju zajedno. U toj simbiozi samo Wallace zarađuje i doprinosi kućnom budžetu, a Scott se nalazi u polutrajnom stanju 'između poslova'. Scott svira bas gitaru u, ne baš jako dobrom bendu Sex Bob-Omb, zajedno sa Stephenom Stillsom i Kim Pine. Scott odnedavno ima i djevojku, sedamnaestogodišnju školarku Knives Chau, koja je potpuno opčinjena njime. Život mu je prekrasan sve do trenutka kada mu zgodna američka dostavljačica Ramona Flowers ne prođe kroz snove i pomuti mu um. Da bi mogao početi hodati s njom, Scott mora poraziti njezinih sedam bivših.

Autor
Bryan Lee O'Malley, kako sam voli reći, 'živi od dana kada je rođen i živjet će sve dok ne umre', kanadski je autor stripova i velik dio svog života proveo je u Torontu. Kratko vrijeme studirao je filmsku umjetnost na sveučilištu u Ontariju da bi odustao i okrenuo se drugom životnom pozivu. Nakon nekoliko godina ilustriranja raznih Oni Pressovih stripova, O'Malley 2003. izdaje svoj prvi autorski rad, 'Lost at Sea'. Samo godinu dana poslije započinje svoje veliko životno djelo te izdaje prvi (od konačnih šest) broj sage 'Scott Pilgrim'. Ove godine izdaje i posljednje, šesto poglavlje, te završava ono što i sam naziva svojim magnus opusom. Osim crtanja stripova, O'Malley je prošao kroz cijelu hrpu bendova iz Toronta svirajući gitaru i klavijature. Bas, instrument koji mu junak iz stripa svira, jako loše svira. Scott Pilgrim ime je dobio po pjesmi kanadskog ženskog indie pop benda Plumtree, O’Malleyjeva omiljenog iz nešto mlađih dana. Autora se može pronaći na radiomaru.com, a rado će i s fanovima popričati o svemu i svačemu na twitteru: @radiomaru.

Veliko geek srce
Ono što serijal 'Scott Pilgrim' čini jedinstvenim doživljajem britki je O'Malleyev humor s brdom 'geeky' popkulturnih referenci, prekrasnim manga inspiriranim crtežom i velikom količinom zabave. Njegov glavni junak blesav je, ali nevjerojatno simpatičan mladi čovjek, čijim ćete se one-linerima i izljevima gluposti iskreno nasmijati do suza. Kombinirajući elemente komedije, akcije, avanture i fantastike, O'Malley je stvorio djelo koje je u svom pristupu toliko nevjerojatno nadrealno, a opet prizemljeno gdje treba biti. Idealno je štivo za hiperaktivnu internet i gejming generaciju. Naravno, njegov pop-art senzibilitet udara ravno u srce dvadeset i nešto godišnjacima, no i stariji i mlađi bi trebali uživati, jer knjige jednostavno pršte od goleme količine zabave.

O'Malley je u šest godina stvaralaštva ispustio dušu i ostavio svoje srce na papiru. Rad mu se isplatio, jer je 2005. Universal Pictures kupio prava na film. Nakon potrage za redateljem, na sveopće oduševljenje zajednice, odabran je Britanac Edgar Wright. Wright, redatelj 'Shaun of the Deada' i 'Hot Fuzza', zanat je ispekao u kultnom klasiku britanske televizije 'Spaced'. Zajedno sa Simonom Peggom, Jessicom Hynes i Nickom Frostom, Spaced je vrstom humora vrlo sličan Scottu Pilgrimu i zato smo uvjereni da je Wright savršen izbor.

Zarada kao mjera uspjeha
O’Malley i Wright usko su surađivali na scenariju i odabiru glumačke postave, koja je naizgled gotovo savršena. Jedini, i to prilično velik minus, odabir je Michaela Cere kao glavnog junaka filma. Nemamo zbilja ništa protiv Michaela, doživotni smo fanatici Arrested Developmenta, ali čitajući strip, nismo tako zamišljali Scotta Pilgrima. Nadamo se da će nas Cera ipak razuvjeriti u filmu.

'Scott Pilgrim vs The World' podbacio je u američkim kinima, zaradivši tek nešto više od 30 milijuna dolara, no nitko nije ni očekivao da će biti golem hit. Od samog početka snimanja, svi su znali da je Scott Pilgrim osuđen na sporu smrt na kinoblagajnama od mainstream gledateljstva i da će ga usmena predaja tek u kasnijim mjesecima i godinama pretvoriti u kultni klasik. Film je trebao stići u hrvatska kina 23. rujna, ali očito je negdje zapelo, pa ga trenutačno uopće nema ni na budućoj ponudi filmova. Zbilja je šteta ako će domaći kinooperateri propustiti prikazivanje ovog filma, siguran sam da svoje gledateljstvo ima čak i u maloj Hrvatskoj. Dok čekamo i dalje, pročitajte knjige, ima ih i u domaćim knjižarama, jer 'ćete se nasmijati i zaplakati'.

Ovo je Scott Pilgrim. Ovo je vaš život.