dramatična ocjena

Schwarz-Schilling kaže da je BiH na rubu raspada i da Dodik mora biti smijenjen

03.07.2019 u 10:58

Bionic
Reading

Nakadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Christian Schwarz-Schilling u srijedu je otvoreno pozvao na uklanjanje s dužnosti sadašnjeg predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika ističući kako je riječ o političaru koji zagovara raspad BiH i otvoreno krši ustav i zakone svoje zemlje te niječe strašne zločine poput genocida nad Bošnajcima Srebrenice

U autorskom tekstu za Deutsche Welle (DW) Schwarz-Schilling je iznio dramatičnu ocjenu kako je BiH pred raspadom zbog jačanja nacionalističkoh snaga koje sve više rade na njezinoj podjeli.

'Ako se Zapad i dalje bude zadovoljavao ulogom promatrača zemlja će se raspasti i to će imati teške posljedice za čitav zapadni Balkan, ali i za Europu', napisao je njemački političar koji je obnašao dužnost visokog predstavnika u BiH od 2006. do 2007. godine a prije toga je deset godina radio kao međunarodni posrednik za tu zemlju.

Najveću opasnost po opstanak BiH Schearz-Schilling vidi u osobama poput Dodika kojega naziva 'ekstremnim srpskim nacionalistom'.

Podsjeća na Dodike otvorene izjave kako se ne osjeća predsjednikom Bosne i Hercegovine jer ta država za njega zapravo i ne postoji kao i na to da Dodik blokira uspostavu Vijeća ministara osporavanjem njezina puta ka članstvu u NATO-u.

Zbog Dodikovih političkih igara ne zasjeda ni parlament BiH pa ta zemlja nije bila u stanju izabrati ni zastupnike koji će je predstavljati u parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe i po tome će biti novi jedinstveni negativni primjer u cijeloj Europi, navodi Schwarz-Schilling.

Podsjetio je i na uvrede koje je Dodik izrekao na račun dosadašnje veleposlanice Njemačke u BiH Christiane Hohmann koju je optužio za 'protusrpsko djelovanje' i odbio je primiti u oproštajni posjet.

Bivši visoki predstavnik podsjeća kako su sve ovo Dodikovi ispadu u samo nekoliko proteklih tjedana, a na tragu su njegovih opetovanih istupa u kojima je dovodio u pitanje kako opstanak BiH tako i povijesne činjenice o zločinima poput srebreničkog.

'Dodik odavno tvrdi da se strašni genocid u Srebrenici, koji je nakon dugogodišnje istrage i kroz najviše sudske odluke potvrdio Međunarodni sud u Den Haagu, nije dogodio. Sada, na funkciji predsjednika BiH, Dodik na isti način tvrdi da genocida u Srebrenici nije bilo, što je provokacija ne samo za stanovnike BiH već i za međunarodnu zajednicu. U Njemačkoj i nekim drugim zemljama nijekanje zločina je kažnjivo kazneno djelo. Kada će se tako nešto dogoditi u BiH? Kada će tamo biti povučene pravne konzekvence i kada će doći do opoziva jednog ovakvog predsjednika?', upitao je Schwarz-Schilling.