proračunska kriza

Scholzu gori pod nogama zbog blokade proračuna, najavio obraćanje u Bundestagu

24.11.2023 u 13:55

Bionic
Reading

Njemački kancelar Olaf Scholz iznijet će sljedećeg tjedna u Bundestagu službeno izvješće svoje vlade u vezi s blokadom proračuna uzrokovanoj presudom Ustavnog suda koji je dijelove proračuna proglasio neustavnima, priopćeno je u petak

„Savezna vlada se nalazi u fazi intenzivnih pregovora oko daljnjeg financiranja važnih projekta“, rekao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Hebestreit na redovnoj vladinoj konferenciji za medije.

Njemački kancelar Olaf Scholz (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) će se sljedećeg utorka obratiti Bundestagu s izvješćem vlade o aktualnoj situaciji oko blokade proračuna.

Sljedećeg tjedna bi i ministar financija Christian Lindner (Liberalno-demokratska stranka FDP) trebao predstaviti nacrt prilagođenog proračuna za 2024.

Taj proračun predviđa zamrzavanje ustavom definirane kočnice zaduživanja koja je suspendirana s početkom pandemije koronavirusa i nastavljena nakon izbijanja rata u Ukrajini. Prema prvobitnim planovima novi proračun za 2024. je trebao biti financiran bez novih kredita, ali to nakon ustavne presude više nije moguće.

Do aktualnog zamrzavanja proračuna je došlo nakon što je Ustavni sud prošlog tjedna dijelove dugoročnog proračuna proglasio djelomice neustavnim. Kao razlog je navedeno 60 milijardi eura kredita koje je Bundestag prvobitno odobrio u borbi protiv posljedica koronavirusa, a koje je, nakon što nisu utrošeni, vlada prebacila u fond za klimatsku transformaciju iz kojeg bi se trebali financirati brojni projekti prilagođavanja gospodarstva ciljevima zaštite klime.

Ustavni sud je odredio da ova sredstva smiju biti utrošena samo za onu namjenu koju je predvidio Bundestag.

Analitičari u jeku krize oko proračuna vide i mogućnost za raspad vladajuće koalicije s obzirom na to da niti jedna od vladinih stranaka nije spremna odustati od svojih projekata.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'