HRVATSKA SOLIDNA

Saznajte koja je najvrednija putovnica na svijetu

04.10.2013 u 14:35

Bionic
Reading

Globalna kompanija za konzalting Henley and Partners sastavila je listu najgorih putovnica na svijetu. Kompanija je analizirala propise za dobivanje vize svih zemalja na svijetu rangirajući ih po slobodi putovanja za svoje građane

Kao što se i očekivalo, najbolje ocjene dobile su europske zemlje. Na prvom mjestu je Finska, pa Švedska i Velika Britanija čijim građanima je dozvoljen pristup u 173 zemlje širom svijeta bez vize.

Slijede Danska, Njemačka, Luksemburg i SAD, čijim stanovnicima ne trebaju vize za 172 zemlje. Jake su, naravno, i putovnice Nizozemske, Švicarske ili Italije, a možda će nekima biti iznenađenje da je pri samom vrhu i putovnica Malte.

Od zemalja regije najbolje kotira slovenska putovnica. Oni mogu putovati bez vize u 155 zemalja svijeta. Hrvatska putovnica je na 26. mjestu po vrijednosti odmah iza vatikanske, a ispred venecuelanske sa 129 zemalja u koje možemo putovati bez potrebe za vađenjem viza. Srbi mogu posjetiti 104, Makedonci 103, Crnogorci 98 zemalja bez viza. S putovnicom Bosne i Hercegovine može se ući bez vize u 91 zemlju s albanskom u 88, a s kosovskom u svega 38 zemalja.

Izdvojimo još recimo da se s putovnicom Ruske Federacije može ući bez vize u svega 95 zemalja.

Ove brojke u velikoj su disproporciji s onima koje se mogu vidjeti na dnu liste. Sudanci, na primjer, mogu otputovati u 38 zemalja bez vize, a građani Pakistana mogu birati između 32 zemlje. Nagore su somalijska, iračka i afganistanska putovnica. Cijelu listu možete pročitati ovdje.