PUPOVAC O SUSRETU PREMIJERA

'Savjetujem Milanoviću i Dačiću da ne idu na neutralan teren'

04.01.2013 u 20:09

Bionic
Reading

Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća, podržao je predstojeći susret premijera Zorana Milanovića i Ivice Dačića, te im savjetovao da sastanak ne organiziraju, kako se nagađa, na neutralnom terenu, već da se susretnu ili u Zagrebu ili u Beogradu. 'Ne treba bježati od domaćeg terena... mi imamo puno zajedničkih interesa', rekao je Pupovac gostujući u HRT-ovoj emisiji Tema dana u petak

SNV podržava spremnost premijera Milanovića i Dačića da se susretnu, baš kao što podržava i zasad daleki susret predsjednika Ive Josipovića i Tomislava Nikolića.

Uz napomenu da je riječ o predsjednicima veoma različitih biografija, Pupovac je napomenuo da kao predsjednici dviju država imaju odgovornost raditi na približavanju država i naroda, između ostalih razloga i za dobrobit regije.

'Ukoliko naše mogućnosti dozvole, pomoći ćemo da do tog susreta dođe', rekao je Pupovac.

Komentirajući Josipovićev izostanak s današnjeg domjenka SNV-a povodom pravoslavnog Božića, Pupovac je rekao da bi 'jako volio' da je predsjednik bio tamo, te da je on uvijek bio i biti će rado viđen gost. Dometnuo je da između njih 'nema tenzija' i da cijeni predsjednika Josipovića.

Kao najveće probleme povratnika srpske nacionalnosti Pupovac je naveo stanarsko pravo, obnovu obiteljskih kuća, zapošljavanje Srba sukladno zakonu, te razvoj povratničkih sredina - potonji problem pogađa kako Srbe povratnike, tako i naseljene Hrvate.

Za razliku od službenog broja povratnika, stvarni broj onih koji su se vratili za stalno upola je manji i iznosi od 60 do 70 tisuća ljudi.

Najveći prolem pritom je što se ne povećava broj radnih mjesta; stopa zaposlenosti na povratničkim područjima uglavnom je jednaka stipi nezaposlenosti u drugim krajevima Hrvatske.

Kao primjer Pupovac je naveo Gračac, gdje se 'mladi Srbi teško vraćaju, a mladi Hrvati odlaze u Kanadu'.