OŠTRO PO VLADI

Savjetnik predsjednice: Hrvatska vanjska politika ne postoji

  • Autor: Damir Petranović
  • Zadnja izmjena 23.10.2015 13:59
  • Objavljeno 23.10.2015 u 13:38
Andro Krstulović Opara

Andro Krstulović Opara

Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

'Hrvatska vanjska politika nejasna je, nedefinirana i stihijska', ocijenio je Andro Krstulović Opara, savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović zadužen za društvene djelatnosti otvarajući znanstvenu konferenciju 'Europa regija i Mediteran - kamo ide Hrvatska' koja se održava u Splitu

'Cijelo ljeto okupirao nas je incident oko Arbitražnog suda i Slovenije, a taj element danas je potpuno zaboravljen i nitko se njime ne bavi. Nije li to ilustracija naše potpuno nefunkcionalne vanjske politike?' zapitao je Krstulović Opara označivši ovaj znanstveni skup potrebnim upravo kako bi diplomacija - za koju je nekoliko puta upotrijebio izraze 'nefunkcionalna' i 'nepostojeća' - dobila smjernice.

Konferenciju je organizirao Institut za europske i globalizacijske studije u suradnji s Filozofski fakultet u Splitu, katedrom 'Jean Monnet' zagrebačkog FPZ-a, Institut za migracije i narodnosti te splitski Pravni fakultet. Nekoliko desetaka stručnjaka tijekom petka će na tri panela raspravljati o izbjegličkoj krizi na Mediteranu, Europi regija te nacionalnom i regionalnom kulturnom identitetu, turizmu i održivom razvoju.

Andro Krstulović Opara u svom pozdravnom govoru kao izaslanik predsjednice objasnio je da su na Pantovčaku skoncentrirani na tri ključne 'paradigme koje mijenjaju političku praksu'. Prva se odnosi na demografski i populacijski proces oko kojega treba postići nacionalni konsenzus, druga na sigurnosni segment i koncept domovinske sigurnosti u kontekstu NATO-a - jer, kaže, nedopustivo je da se hrvatska obrambena doktrina zasniva na dokumentu starom trinaest godina - dok se se kod treće paradigme radi o 'novom pozicioniranju kao članice Europske unije s jasnim i snažnim vanjskim politikama'.

Skup 'Europa regija i Mediteran - Kamo ide Hrvatska' otvorio je politolog i sociolog dr. Anđelko Milardović primijetivši da je upravo Mediteran kolijevka civilizacije - ali i subjekt prvotnih globalizacija još u doba Aleksandra Makedonskog ili Rimskog Carstva.

'Teško reći koliko će ova migrantska kriza trajati i kako će završiti, no očito je da su na stolu tri modela - Europe kao kozmopolitske, prije svega Europske unije, preko modela 'tvrđave', pa sve do 'ledenice' u kojoj bi velik broj izbjeglica ostao u našoj zemlji jer im schengenska Europa priječi ulaz', objasnio je Milardović.

Dekan Filozofskog fakulteta u Splitu Aleksandar Jakir primijetio je da se Mediteran sve više pretvara u 'more koje nas ne spaja, nego razdvaja poput opkopa'.

Na splitskom skupu tijekom dana izlagat će brojni domaći i strani stručnjaci iz više mediteranskih zemalja, između ostalih akademici i sveučilišni profesori iz Francuske, Španjolske, Italije i Slovenije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!