UDAR NA PREDSJEDNIKA

Savjetnik napao Trumpa zbog popustljivosti prema bjelačkim rasistima

25.08.2017 u 20:50

Bionic
Reading

Glavni ekonomski savjetnik Donalda Trumpa, Gary Cohn, koji se spominje kao mogući guverner američke središnje banke, jasno je dao predsjedniku do znanja, ne imenujući ga izravno, da mu se nisu svidjele njegove izjave nakon nasilja u Charlottesvilleu.

Tjedan dana nakon glasina o njegovu mogućem odlasku iz administracije koje su uzdrmale Wall Street, oglasio se Gary Cohn, utjecajni predsjednik Nacionalnog gospodarskog vijeća (NEC), židov.

"Građani koji se zauzimaju za jednakost i slobodu ne smiju se izjednačavati s bjelačkim rasistima, neonacistima i pripadnicima KKK-a (Ku Klux Klan)", istaknuo je u razgovoru objavljenom u petak u Financial Timesu.

"Ova administracija može i mora činiti više kako bi trajno i jasno osuđivala te skupine i poduzimala sve radi otklanjanja podjela koje su prisutne u našim zajednicama", dodao je.

Tridesetdvogodišnja žena je poginula u Charlottesvilleu kada se neonacistički simpatizer James Fields (20) zaletio automobilom u protuprosvjednike.

"Kao američki židov, neću dopustiti da zbog neonacista, koji trube 'Nećemo prepustiti mjesto židovima', ode jedan židov, a taj sam ja", rekao je Cohn u razgovoru za britanski dnevnik.

"Kao američki domoljub, ne pristajem otići s dužnosti (...) jer mislim da moram raditi za Amerikance, što je moja dužnost", dodao je Gary Cohn koji je, kako piše New York Times, čak pripremio ostavku.

"No isto tako moram izraziti svoju zabrinutost zbog onoga što se događalo u protekla dva tjedna", dodao je bivši bankar kojemu je ovo prvi komentar o toj temi.