OD TRUMPOVA IZBORA

Misteriozne smrti ruskih diplomata: U nekoliko mjeseci umrlo ili je ubijeno devet njih

24.08.2017 u 21:33

Bionic
Reading

Nakon što je u srijedu ruski veleposlanik u Sudanu Mirgajas Širinski pronađen mrtav u bazenu u svojoj rezidenciji u Kartumu ponovno se aktualizirala priča o cijelom nizu iznenadnih smrti ruskih diplomata posljednjih mjeseci

Iako nema nikakvih dokaza koji bi upućivali na ikakvu sumnju oko smrti Mirgajasa Širinskog, CNN javlja da je on posljednji u dugom nizu ruskih diplomata koji su umrli u proteklih godinu dana.

Od početka 2017. četiri ruska diplomata su umrla: 9. siječnja dugogodišnji diplomat koji je radio u ruskom veleposlanstvu u Grčkoj nađen je mrtav na podu svog stana.

Dva tjedna kasnije ruski veleposlanik u Indiji, 67-godišnji Aleksandar Kadakin umro je nakon kratke bolesti. Glasnogovornik veleposlanstva kazao je tada da u tom slučaju nema ničeg posebnog ili neobičnog.

U veljači je 64-godišnji Vitalij Čurkin, ruski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima, umro nakon srčanog udara.

Ako ovom nizu pribrojimo i kraj 2016. godine, tada je Širinski deveti u nizu ruskih uglednika koji su preminuli posljednjih mjeseci, a na CNN-u pak zbrajaju tragičan niz od prošlogodišnjih američkih predsjedničkih izbora, nakon kojih se neprestano govori o ruskom utjecaju na njihov tijek.

  • +8
Vladimir Putin na odmoru Izvor: Profimedia / Autor: Alexei Nikolsky/Russian Presidential Press and Information Office/TASS

U crni niz ubrojili su i ubojstvo bivšeg zastupnika u ruskom parlamentu Denisa Voronenkova, ubijenog u Kijevu u ožujku ove godine. Voronenkov, koji je bio kritičar Vladimir Putina, upucan je ispred hotela.

Na samom kraju 2016. u Moskvi je u svom Lexusu pronađen mrtav 61-godišnji Oleg Erovinkin, nekadašnji šef ruske sigurnosne službe. Prema službenim izvješćima, umro je zbog srčanog udara.

U istom mjesecu ruskog veleposlanika u Turskoj ubio je na konferenciji za novinare turski policajac te je prilikom zločina uzvikivao: 'Ne zaboravite Siriju!'

Istog dana u svom moskovskom stanu nađen je mrtav s propucanom glavom visokopozicionirani ruski diplomat Petr Polšikov.

Na sam dan američkih predsjedničkih izbora 8. studenog njujorška policija pozvana je u ruski konzulat zatekavši u njemu mrtvog ruskog diplomata. Službena ruska verzija o uzroku smrti mijenjana je tri puta. Prvo su rekli da je pao s krova, potom da je doživio srčani udar, a zatim da je imao tumor.