koronavirus

Savjetnik britanske vlade: Epidemija nezaustavljiva, treba jačati zdravstveni sustav

19.03.2020 u 15:16

Bionic
Reading

Velika Britanija ne može zaustaviti epidemiju koronavirusa, pa će raditi na upravljanju zarazom tako što će jačati kapacitete u javnom zdravstvu, rekao je u četvrtak savjetnik vlade za zdravstvo Chris Whitty

Whitty, za kojeg BBC piše da je službenik koji će 'vjerojatno imati najveći utjecaj na svakodnevne živote' Britanaca u moderno doba, rekao je kako su znanstvenici sada poprilično sigurni oko stope smrtnosti virusa COVID-19, no upozorio je kako će se u Britaniji ona činiti puno višom nego očekivano dok se ne testira veći broj ljudi.

'Postoji mnogo toga što se može učiniti kako bi se smanjio pritisak na Nacionalnu zdravstvenu službu (NHS) i izgraditi kapacitete one vrste koji su ključni za ovaj virus', kazao je Whitty novinarima u Londonu.

Britanija zasad bilježi 104 smrtnih slučajeva od sveukupno 2,6 tisuće zaraženih, no znanstveni savjetnici tvrde kako bi zaraženih moglo biti 50 tisuća.

Whitty ističe kako će većina onih koji se zaraze imati blage simptome. Dodao je kako pokazatelji iz stotina tisuća slučajeva diljem svijeta dokazuju kako se djeca puno teže zaraze od odraslih.

I Whitty i glavni znanstveni savjetnik vlade Patrick Vallance naglašavaju kako su vladine mjere o drastičnom smanjenju društvenih kontakata, zatvaranju škola, kinodvorana, kafića i restorana bile ključne za usporavanje rasta broja zaraženih.