oko 9.500 vojnika

Saveznik Angele Merkel: Američka odluka o povlačenju vojske je 'neprihvatljiva'

08.06.2020 u 10:34

Bionic
Reading

Njemački koordinator za transatlantske odnose kritizirao je odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa o povlačenju tisuća američkih vojnika iz Njemačke

Trump je američkoj vojsci naredio povlačenje 9,5 tisuća vojnika iz Njemačke, otkrio je u petak američki dužnosnik.

'To je potpuno neprihvatljivo, posebice jer nitko u Washingtonu nije o tome unaprijed obavijestio svoju NATO saveznicu', rekao je Peter Beyer, član konzervativaca kancelarke Angele Merkel, za novine Rheinische Post od ponedjeljka.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas je nakon Trumpove odluke u razgovoru za jedne novine rekao da žali zbog američke odluke o povlačenju, a odnos Berlina i Washingtona nazvao je 'kompliciranim'.

Povlačenjem 9,5 tisuća vojnika u Njemačkoj će ostati oko 25 tisuća pripadnika američke vojske. Američka vojna prisutnost u Njemačkoj ostavština je okupacije nakon Drugog svjetskog rata od 1945. do 1955., kad su tamo bili stacionirani milijuni američkih, britanskih, francuskih i sovjetskih trupa.

Konvencija o prisutnosti inozemnih snaga koja je potpisana 1954. godine dopustila je da osam članica NATO-a, uključujući SAD, stacioniraju svoju vojsku u Zapadnoj Njemačkoj i nakon kraja savezničke okupacije.