NAJVEĆA OFENZIVA

Saveznici osvojili talibansko uporište Mardžu

15.02.2010 u 11:31

Bionic
Reading

Afganistanski grad Mardža i njegova okolica, uporište talibana gdje su afganistanske i međunarodne snage pokrenule ofenzivu prije tri dana, gotovo je u potpunosti pod nadzorom savezničkih postrojbi, izjavio je u ponedjeljak zapovjednik afganistanske vojske

'Sve zone oko Mardže i Nad Alija zauzele su zajedničke snage i pod njihovim su nadzorom', izjavio je novinarima general Aminulah Patiani, glavni zapovjednik afganistanskih snaga angažiranih u operaciji Muštarak (zajedno).

'Talibani su napustili zonu, ali prijetnja od eksplozivnih naprava kućne izrade ostaje', istaknuo je on. Ofaenziva, opisana od nekih vojnika NATO-a kao najopsežnija glede korištenog oružja i ljudstva u osam godina rata protiv talibana, pokrenuta je u noći s petka na subotu s oko 15.000 afganistanskih vojnika i međunarodnih snaga.

Drugog dana ofenzive na Mardžu deset civila ubijeno je raketom koja je pala na kuću tijekom operacije, kazao je afganistanski predsjednik Hamid Karzai koji je naredio istragu. NATO je preuzeo odgovornost za smrt 12 civila, a dvije rakete su promašile cilj. Nije rečeno radi li se o istom incidentu.

U akciji je sudjelovalo oko 12,5 tisuća savezničkih vojnika, predvođenih američkim marincima, i 2,5 tisuće pripadnika afganistanskih snaga. Oni su u noći na subotu krenuli u ofenzivu na grad Mardžu, talibansko uporište u zloglasnoj pokrajini Helmandu, na jugu Afganistana.

Dosad je akciji, koja je najavljivana tjednima unaprijed, ubijeno tridesetak talibanskih boraca i dvojica stranih vojnika. Otpor savezničkim snagama bio je minimalan.

Riječ je o najopsežnijoj akciji ovoga tipa otkad je američki predsjednik Barack Obama u prosincu prošle godine najavio slanje oko 30.000 dodatnih američkih vojnika u Afganistan tijekom 2010. godine. Svrha takvoga poteza bila je preokret ratnih zbivanja u Afganistanu u trenutku kada su se talibanski napadi intenzivirali.

Muštarak je prva faza operacije širokih razmjera čiji je krajnji cilj dovođenje na vlast legitimnih afganistanskih vlasti u pokrajinu Helmand, glavno uporište ekstremista i područje, u svijetu poznato kao 'glavno uzgajalište' opijuma, od čije prodaje veliku korist imaju upravo talibani.

U operaciji sudjeluju američki, britanski, kanadski, danski, estonski i afganistanski vojnici.