ZBRAJANJE ŠTETE

Sava u Zagrebu od sinoć pala za metar i pol; evo gdje vodostaji još uvijek rastu

04.02.2019 u 14:02

Bionic
Reading

U većini krajeva Hrvatske u posljednja 24 sata pale su male ili neznatne količine kišnih oborina, što je povoljno utjecalo na opadanje vodostaja na većini vodotoka, osobito u njihovim gornjim tokovima kao i na manjim bujičnim tokovima na području Istre, Kvarnera, Gorskog kotara i Like. Današnji vodostaj rijeke Save u Zagrebu u 11 sati iznosio je +178 cm, što je u posljednjih 12 sati niže za 150 centimetara (maksimalan je bio sinoć u 22 sata, +316 cm)

U ovom trenutku vrh vodnog vala rijeke Save nalazi se na profilu Dubrovčak, odnosno 50-ak kilometara uzvodno od grada Siska. Na području nizvodno od Dubrovčaka vodostaji su još uvijek u porastu, ali iz Hrvatskih voda napominju da ovi protoci na razini 1800 m3/s nisu alarmantni, odnosno očekuje se da će vodni val rijeke Save proći nizvodno bez većih ugroza.

Vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu u 11 sati iznosio je +518 cm što je za 60-ak cm niže od ostvarenog maksimuma sinoć oko ponoći. U idućim satima očekuje se daljnje opadanje vodostaja rijeke Kupe na karlovačkom području od 8-9 cm/sat. Na području donjeg Pokuplja od Jamničke Kiselice preko Letovanića do Siska, vodostaji su još uvijek u laganom porastu, ali očekuje se da će biti ispod razine za uvođenje redovnih mjera obrane od poplava. Zamjetnije opadanje vodostaja na ovim područjima očekuje se sutra.

Vodostaj rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici u 11 sati iznosio je +332 cm s tendencijom daljnjeg blagog porasta od 1 cm/sat s očekivanim maksimumom u večernjim satima na razini od +340 cm (granica za uvođenje redovnih mjera obrane od poplava).

Donji tok rijeke Save (Davor-Županja)

Vodostaji rijeke Save u donjem toku su još uvijek relativni niski te se očekuje da se veće količine voda koje se slijevaju iz Bosne i Hercegovine putem rijeka Vrbasa (650 m3/s) i Bosne (1700 m3/s) bez problema prihvate u rijeku Savu kod Davora, odnosno Slavonskog Šamca te prođu nizvodno bez većih ugroza.

  • +31
Sava u Zagrebu izvan korita preko vikenda Izvor: tportal.hr / Autor: Vanja Moskaljov

Ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je u ponedjeljak poslijepodne o obilnim kišnim oborinama tijekom vikenda u Istarskoj, te dijelovima Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije. Glavnina prognoziranih kišnih oborina u manjim količinama očekuje se idućeg ponedjeljka, pri čemu se očekuje i postupna stabilizacija vodostaja rijeka na području sektora D (srednja i donja Sava), s postupnim ukidanjem proglašenih mjera obrane od poplava, poručili su iz MUP-a.

Obilna oborina i topljenje snijega u relativno kratkom vremenu izazvale su tijekom vikenda vrlo nagli porast pojedinih vodotokova i pojavu bujičnih voda, pa je u subotu i nedjelju proglašeno izvanredno stanje na pojedinim zaštitnim vodnim građevinama, odnosno izvanredne mjere obrane od poplava na pojedinim dionicama sljedećih rijeka i rječica: Raša, Mirna, Dragonja, Boljunčica, Jadova, Novčica, Bogdanica i Kupa.

  • +25
Poplave u BiH Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL

Istarska županija: U nedjelju je Županijski centar 112 Pazin zaprimio deset dojava o ugrožavanju prometa kao posljedica nevremena te dodatnih osam poziva za pomoć vatrogasaca na ispumpavanju vode. Prestankom kišnih oborina došlo je do normalizacije stanja te su ukinute sve mjere izvanrednog stanja na pojedinim zaštitnim vodnim građevinama i većina izvanrednih mjera obrane od poplave na vodotocima u Istarskoj županiji. Promet je u potpunosti normaliziran u večernjim satima u nedjelju.

Ličko-senjska županija: Na području županije su u ponedjeljak ukinute izvanredne mjere obrane od poplava na rijekama Bogdanica, Novčica, Jadova i Lika (dionica Kosinjski Bakovac).

Primorsko-goranska županija: Prestankom kišnih oborina došlo je do normalizacije stanja vodostaja u gornjem toku rijeke Kupe.

  • +6
Slavonski Brod: Vodostaj Save u zamjetnom porastu Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL