prosvjed zbog plaća

Štrajk dijela pripadnika JVP Zadar se nastavlja, izlazit će samo na hitne intervencije

08.08.2023 u 17:15

Bionic
Reading

Dvadeset i šest pripadnika Javne vatrogasne postrojbe Zadar (JVP), koji štrajkaju od 24. srpnja boreći se za veća prava i dostojanstveniju plaću s obzirom na rizičan posao koji rade, prosvjedovao je u utorak u središtu Zadra

Od Branimirove obale do Narodnoga trga i zgrade gradske uprave nosili su transparente s porukama o svom teškom materijalnom stanju tražeći razgovor s nadležnima o svojim pravima i kolektivnom ugovoru.

"Grad nas ignorira već mjesecima jer tražimo ugovaranje minimalnih zahtjeva, a spremni smo i mirnim putem razgovarati. Ne pristajemo na ucjene i želimo razgovarati. Plaću nam daje država, a manjinski dioničar u JVP-u, Grad Zadar, donosi sve odluke", rekao je povjerenik podružnice Sindikata Zajedno Zadar Dino Lilić.

Dodao je da su izjednačeni s komunalcima po pravima i plaći, a svaki dan život nose u torbi.

"Posljednji sastanak imali smo u svibnju i tada nije ništa dogovoreno", ustvrdio je Lilić.

Izvor: Pixsell / Autor: Sime Zelic

Cilj prosvjeda je da se plaća uskladi s minimalnim zakonskim pravima koje je država propisala te da poslodavac primjenjuje povoljnija prava za radnike.

U gradskoj upravi primio ih je zamjenik gradonačelnika Ante Babić, koji je nakon sastanka rekao da će o cijeloj situaciji u JVP Zadar do kraja tjedna izvijestiti gradonačelnika Branka Dukića.

  • +30
Zadarski vatrogasci prosvjedovali zbog niskih plaća Izvor: Pixsell / Autor: Sime Zelic

Do sada nisam bio upoznat s detaljima i nisam mogao ništa konkretno odlučiti, rekao je Babić.

Povjerenik podružnice Sindikata Zajedno Zadar Dino Lilić potvrdio je Babićeve riječi i dodao da će vrlo vjerojatno sljedeći ponedjeljak u gradskoj upravi održati novi sastanak.

Štrajk dijela pripadnika JVP Zadar se nastavlja, i dalje će vatrogasci izlaziti samo na hitne intervencije, a u današnjem prosvjedu pridružili su im se kolege iz svih sindikalnih podružnica u zemlji.