turističke vize

Saudijska Arabija otvara vrata stranim turistima

27.09.2019 u 12:17

Bionic
Reading

Saudijska Arabija prvi će puta otvoriti vrata stranim turistima kroz novi vizni režim koji će bi trebao potaknuti razvoj turizma, priopćila je u petak saudijska komisija za turizam i nacionalnu baštinu

Potez je sastavni dio nastojanja kraljevstva da potakne razvoj turizma. Rijad cilja povećati broj domaćih i međunarodnih turističkih posjeta na 100 milijuna do 2030. godine.

'Otvaranje Saudijske Arabije međunarodnim turistima povijesni je trenutak za našu zemlju', rekao je direktor komisije Ahmad Al-Khatib.

Saudijska Arabija dugo je vremena bila u skupini zemalja koje su blokirale turističke posjete. Vize su odobravali samo za kratka poslovna putovanja, hodočašća te onim putnicima čije obitelji žive u zemlji.

Detalji novog viznog programa i općeg turističkog plana bit će objavljeni na gala događaju u petak navečer.

Iznimno konzervativno kraljevstvo pokušava privući turiste u sklopu šireg plana poticanja razvoja gospodarstva izvan energetskog sektora kako bi se smanjila ovisnost o nafti.

Poticaj za razvoj turizma najavljen je manje od dva tjedna od napada dronova na dva naftna postrojenja saudijskog državnog naftnog diva Aramcoa, zbog čega je proizvodnja nafte prepolovljena.