računica s pokrićem

Pentagon ljutit na Trumpa koji prešućuje saudijski dug za zračnu opskrbu kerozinom

25.09.2019 u 23:16

Bionic
Reading

Iako je američki predsjednik Donald Trump prošlog tjedna najavio slanje svojih snaga u Saudijsku Arabiju kako bi osigurao arapskog saveznika od novih, navodno iranskih, napada na naftnu industriju, Rijad još uvijek nije platio ogroman dug koji saudijsko ratno zrakoplovstvo duguje za zračnu opskrbu kerozinom iz američkih zračnih tankera tijekom udara na Jemen

Kako piše ugledni portal Defense News, Trump je nakon najave o vojnoj pomoći Saudijskoj Arabiji ignorirao Pentagonove zahtjeve prema Rijadu koji još uvijek duguje 181 milijun dolara za gorivo. Američki predsjednik izjavio je tek da Sjedinjene Države neće same snositi troškove svojih ekspedicijskih snaga, ali prilikom najave dopremanja snaga na Arapski poluotok postojeći dug nije posebno spominjao.

'Saudijci su naši veliki saveznici. Oni plaćaju u gotovini. Zajedno radimo na ovoj stvari i moram reći da su naši saveznici vrlo velikodušni', kazao je Trump pokušavajući umiriti američko ministarstvo obrane.

Pored Pentagona, koji inzistira na naplati duga, dio američke javnosti već neko vrijeme upozorava na izuzetno skupe troškove sudjelovanja svojih snaga u prekomorskim akcijama koje opterećuju državni proračun. Trump pak uvjerava javnost kako je u ovom slučaju riječ o strateškom savezništvu koje ne može opteretiti državnu blagajnu.

Američki predsjednik je, podsjetimo, odobrio slanje američkih vojnika u Saudijsku Arabiju radi jačanja zračne obrane te zemlje nakon napada dronova ranije ovog mjeseca na tamošnja naftna postrojenja, za koje Washington okrivljuje Iran, dok Teheran niječe odgovornost.

Pentagon je priopćio da će u Saudijsku Arabiju biti poslan umjeren broj vojnika čija će namjena biti isključivo obrambene prirode. Američki mornarički general Joseph Dunford, zapovjednik glavnog stožera, izjavio je da razmještaj neće uključivati velik broj vojnika, no pritom nije iznio detalje.

  • +6
Donald Trump Izvor: EPA / Autor: JUSTIN LANE

Američki ministar obrane Mark Esper nadodao je kako će ekspedicijske snage biti isključivo usredotočene na zračnu i obranu od raketnih napada te da je Pentagon reagirao na saudijski zahtjev. Pritom je dodao da će ministarstvo obrane ubrzati isporuku vojne opreme u Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate kako bi ojačalo njihove obrambene sposobnosti.

'Ne tražimo sukob s Iranom. Tražimo od Teherana da se vrati diplomatskim kanalima za rješavanje krize', kazao je Esper.

Napadi na saudijska naftna postrojenja uzdrmali su globalno tržište nafte i pokazali ogromne rupe u zračnoj obrani te zemlje koja troši nevjerojatne količine novca za obranu. Zračni napadi dronovima sredinom rujna na saudijska naftna postrojenja Kurais i Abkaik smatraju se najvećom agresijom na zaljevsku naftnu infrastrukturu otkako je nekadašnji irački predsjednik Sadam Husein 1991. zapalio kuvajtska naftna polja.

Napad u Saudijskoj Arabiji Izvor: EPA / Autor: ALI HAIDER

Iran je odbacio optužbe za napad što je u početku prepolovio saudijsku naftnu proizvodnju, a koja čini polovicu ukupne svjetske proizvodnje. Odgovornost za napad preuzeli su Teheranu bliski jemenski Hutiji koji se posljednje četiri godine bore protiv arapske koalicije predvođene Rijadom.