ZA 60 MILJARDI DOLARA

Saudijska Arabija kupuje gomilu američkog oružja

21.10.2010 u 16:59

Bionic
Reading

Pentagon je izvjestio Congress da planira prodati Saudijskoj Arabiji lovce bombardere, helikoptere i protuzračnu odnosno antiraketnu opremu u visini 60 milijardi dolara (43 milijardi eura), ali u razdoblju od idućih 20 godina

Radi se o pojedinačnom najvećem ugovoru SAD-a sa nekom stranom zemljom za prodaju oružja u povijesti, a kao cilj ima želju SAD-a i saveznika iz S. Arabije da se odupre prijetnjama kao što su nuklearni Iran ili islamistički terorizam.

Ugovor predstavlja čvrstinu u odnosima SAD-a i Saudijske Arabije, rekao je Colin Kahl, čovjek broj 2 Pentagona za pitanja Bliskog Istoka.

Transakcija uključuje 84 novih zrakoplova tipa F-15 ali i obnova starih F-15 (70 komada) koliko imaju saudijci. Zatim isporuka 70 helikoptera tipa Apache, 36 helikoptera AH-LM i 72 helikoptera Black Hawk. Ugovara se i obnova saudijske mornarice ali i isporuka obrambenog raketnog sustava THAAD jer je Washington izrazio bojazan od prijetnje koje predstavljaju iranske rakete.

Posljednja velika kupovina oružja Saudijske Arabije je bila 1992. a iznosila je 9 milijardi dolara. Važno je naglasiti da se Izrael ne opire ovoj kupovini, dapače. Kahl je naglasio kako su izraelci jako zainteresirani da jača obrambenu moć saudijca.