afera dnevnice

Sandru Zeljko nakon proširenja istrage čeka prvo ispitivanje u svojstvu osumnjičenice

24.04.2017 u 16:16

Bionic
Reading

Nakon proširivanja istragu u 'aferi dnevnice' i na bivšu administrativnu tajnica u uredu premijera Sandru Zeljko, nekadašnja 'krunska svjedokinja' u ovom slučaju trebala bi u sjedištu Uskoka prvi puta biti ispitana kao osumnjičenica

No, tužiteljstvu se, prema neslužbenim podacima, ne žuri s istragom u kojoj su već jednom preuranjeno osumnjičili jedino Tomislava Sauchu, bivšeg predstojnika ureda premijera Zorana Milanovića.

U proširenju istrage Sauchu se tereti da je akontacije za fiktivne dnevnice dijelio sa svojom tadašnjom tajnicom.

No, ona je po naknadnim saznanjima i nakon Sauchina odlaska nastavila dizati novac pa je od ožujka 2016. do veljače ove godine, po Uskokovim sumnjama, samoinicijativno krivotvorila potpise kasnijih šefova kabineta Nevena Zelića i Davora Božinovića te preuzela i zadržala akontacije dnevnica u ukupnom iznosu od gotovo 350.000 kuna.

Navodno je sama sačinila čak 65 neistinitih putnih naloga za službena putovanja u inozemstvo na ime više zaposlenika hrvatske Vlade.

Nakon što Saucha i Zeljko dobiju rješenje o istrazi odnosno njenom proširenju na nju se mogu žaliti sucu istrage te očekivati poziv za novi razgovr u Uskoku. I dok će Saucha odgovarati tek na pitanja koja se tiču dopuna ranije istrage Zeljko će prvi put odgovarati na sumnje da je zajedno sa svojim šefom, a zatim i samostalno sudjelovala u izvlačenju novca iz vladine blagajne.

Kada je početkom ožujka u javnost procurila informacija da je Zeljko ponovno pozvana na ispitivanje u Uskok, odnosno da bi od svjedokinje mogla postati osumnjičenica, u Banskim dvorima su objavili da je premještena na drugo radno mjesto u državnoj službi sukladno njezinim kvalifikacijama.

Isti je anonimni izvor iz Vlade tada kazao i da je nakon što je početkom veljače pokrenuta istraga protiv Sauche premijer Andrej Plenković od dvojice najbližih suradnika usmenim nalogom zatražio da provedu diskretnu provjeru jesu li se nezakonite isplate dnevnice događale i nakon Milanovićeve Vlade.

Saucha je pak tvrdio da su nova saznanja u 'aferi dnevnice' rezultat njegove istrage nakon koje je podnio prijavu protiv nepoznatog počinitelja za zlouporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja isprava koja su se događala nakon njegova odlaska iz Banskih dvora.

Uskok u proširenju istrage tvrdi i da je Saucha pomagao Zeljko znajući da je u teškoj financijskoj situaciji. No, njegova je supruga i odvjetnica, obraćajući se medijima sredinom travnja, rekla da je sigurna da njen suprug nije znao za navodne financijske probleme Sandre Zeljko.