mjeseci pregovora

Sattler i Nelson: Mostar je primjer za izbornu reformu u BiH

12.01.2022 u 14:34

Bionic
Reading

Veleposlanik SAD-a u BiH Gordon Nelson i posebni predstavnik EU za BiH Johann Sattler poručili su u srijedu kako Mostar može biti dobar primjer za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini o kojoj mjesecima pregovaraju Hrvati i Bošnjaci

Njima dvojici su u srijedu u Mostaru uručene plakete te su proglašeni počasnim građanima toga grada zbog doprinosa održavanju lokalnih izbora koji su u prosincu 2020. u Mostaru održani nakon 12 godina. Odluku o dodjeli titule počasnih građana donijelo je krajem prošle godine Gradsko vijeće Mostara zbog uloge koju su imali posredujući u dogovoru vodećih hrvatskih i bošnjačkih političara Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića o izmjeni izbornih propisa, zahvaljujući čemu u prosincu 2020. održani prvi lokalni izbori nakon više od desetljeća. Izabrano je novo Gradsko vijeće, a početkom prošle godine gradonačelnik i nova uprava, te je grad počeo normalno funkcionirati.

Plakete Sattleru i Nelsonu na svečanoj sjednici u gradskoj vijećnici uručili gradonačelnik Mostara Mario Kordić i predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić.

Američki veleposlanik u BiH izjavio je kako je Mostar dugo bio simbol 'pat pozicije u politici', te je ocijenio kako je kompromis pobijedio. Izrazio je očekivanje kako će Mostar biti poticaj za provedbu drugih reformi.

"Zato je meni bilo važno doći danas ovdje, ne da primim ovo priznanje, nego kako bih potvrdio važnost lekcije kojoj nas je poučio Mostar - onoj o značaju dijaloga i kompromisa", rekao je američki veleposlanik.

Posebni predstavnik EU u BiH i voditelj Izaslanstva EU u Sarajevu Johann Sattler rekao je kako se iz Mostara šalje važna poruka za izmjenu Izbornoga zakona i ograničene reforme ustava zemlje. "Ono što sada pokušavamo učiniti je nešto slično i na polju reforme izbornog zakonodavstva i Ustava BiH. Mostar je sada primjer što je moguće kada postoji dobra politička volja i što se sve može uraditi kada se ujedine svi partneri, ključni partneri, a oni u BiH su EU i SAD", rekao je Sattler.

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić izrazio je očekivanje da će američka i europska administracija ostati dosljedne i pomoći da se provede i drugi dio mostarskoga sporazuma koji je uz održavanje izbora u Mostaru predvidio i postizanje izmjena Izbornoga zakona.

Upravo uz posredovanje veleposlanika Nelsona i Sattlera, te potporu predstavnika Velike Britanije, Ureda visokog predstavnika i misije OESS-a u BiH, sredinom lipnja 2020. su vodeći politički dužnosnici Hrvata i Bošnjaka, čelnici HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović, potpisali dva sporazuma. Jedan o održavanju izbora u Mostaru, a drugi o izmjeni Izbornoga zakona kako bi se otklonila diskriminacija prema manjinama koje se ne mogu kandidirati na najviše pozicije u državi sukladno presudama Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, te zajamčilo legitimno političko predstavljanje bez preglasavanja prema presudi Ustavnoga suda u predmetu Bože Ljubića. To je posebno važno Hrvatima u BiH budući su im Bošnjaci u tri navrata izabrali člana BiH Predsjedništva, te dva puta popunili Dom naroda i izabrali izvršnu vlast u Federaciji BiH bez njihovih vodećih stranaka.

Sredinom prošle godine ti su se razgovori podigli na višu razinu jer su u njih uključeni posebni izaslanik State Departmenta za izbornu reformu Matthew Palmer i direktorica Odjela za Europu i Aziju pri Europskoj službi za vanjsko djelovanje Angelina Eichhorst. Do sada nije postignut dogovor, a novi razgovori trebali bi se održati sljedećeg tjedna kada bi ovaj dvojac trebao stići u BiH. 

Opći izbori u BiH trebali bi se održati u BiH u listopadu ove godine.