NOĆNI NAPAD

Satima pod uzbunom: Rusija izvela zračni napad na Kijev i ostale dijelove Ukrajine

27.08.2023 u 08:42

Bionic
Reading

Rusija je izvela noćni napad na Kijev i ostale dijelove Ukrajine, objavila je u nedjelju ukrajinska vojska, dodajući da je protuzračna obrana uništila projektile ispaljene prema glavnom gradu

Cijela Ukrajina je u nedjelju bila tri sata pod uzbunom, sve do šest sati ujutro, objavile su ukrajinske zračne snage. 'Neprijateljske mete koje su se kretale u pravcu Kijeva uništila je naša prouzračna obrana', rekao je čelnik vojne uprave Kijeva Serhij Popko.

U napadu na Kijev, dodao je, korišteni su krstareći projektili. Ukrajinska vojska uništila je ukupno četiri krstareće rakete tijekom noćnog ruskog zračnog napada, izvijestile su kijevske zračne snage rano u nedjelju.

Rečeno je da su ukrajinske snage otkrile do osam ciljeva u zraku, ali nije precizirano gdje su drugi projektili pogodili. Za sada nema informacija o silini napada, mogućoj šteti ili žrtvama.

  • +20
Rat u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: OLEG PETRASYUK

Rusija je izvijestila o nizu napada dronovima na svoj teritorij. Jedna je osoba poginula u pograničnom području s Ukrajinom, a privrememo su zatvorene tri moskovske zračne luke, Šermetjevo, Domodedovo i Vnukovo.

Moskovski gradonačelnik Sergej Sobjanin je priopćio da je protuzračna obrana srušila ukrajinski dron iznad moskovskog okruga Istra, oko 50 kilometara zapadno od Kremlja. U oblasti Belgorod, na granice Ukrajine i jugozapada Rusije, jednu je osobu usmrtio šrapnel od drona, potvrdio je guverner Vjačeslav Gladkov.

  • +14
Napad dronovima u Moskvi Izvor: Profimedia / Autor: NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

Prekogranična granatiranja i napadi dronovima u južnoj Rusiji traju već mjesecima, no napadi dronovima na Moskvu su novija pojava.

Od svibnja je izvedeno nekoliko napada dronovima na Moskvu, a poslovno središte ruske prijestolnice je bilo pogođeno nekoliko puta. U tim napadima nije bilo žrtava niti veće materijalne štete.