riječ stručnjka

Satelitske snimke pokazuju: Tlo kod Petrinje spustilo se za više od 10 centimetara

31.12.2020 u 23:32

Bionic
Reading

Dr. sc. Alen Berta, diplomirani inženjer šumarstva i izvršni konzultant u međunarodnoj konzultantskoj tvrtki CGI zadužen za područje promatranja planeta Zemlje, objavio je na Facebooku satelitske snimke koje pokazuju kakva je katastrofa pogodila Banovinu

"Uspoređujući snimke radarskog satelita Sentinel 1 od 18. 12. i 30. 12. vidimo da se tlo zapadno od Petrinje približilo satelitu za 44 cm na najizraženijem dijelu, dok se tlo same Petrinje spustilo (udaljilo od satelita) za od 10 do 30 cm. Ta područja su radijusa po 10 km.

Međutim, u pojasu opasanog linijom Popovača, Sunja, Kostajnica, Dvor uočavamo također pomak od par centimetara što je ipak bilo pogubno za mnoge kuće oštećene ratom i vremenom", napisao je Berta.

Dodao je kako je ovoliko pomicanje tla većeg opsega nego prilikom razornih potresa koji su se dogodili u Italiji prije 3-4 godine.

Potres Banovina Sateliti pokazuju puni razmjer katastrofe. Uspoređujući snimke radarskog satelita Sentinel 1 od 18.12. i...

Objavljuje Alen BertaČetvrtak, 31. prosinca 2020.

'Samo da podsjetim da se u zagrebačkom potresu tlo pomjerilo samo par centimetara u samom epicentru, dok je u samom Gradu to bilo par milimetara', zaključio je Berta.

  • +78
Petrinja nakon katastrofalnog potresa Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX