bruxelles

Sastanak šefova diplomacije NATO-a nakon Macronove izjave o 'moždanoj smrti'

20.11.2019 u 11:00

Bionic
Reading

Ministri vanjskih poslova NATO-a sastaju se u Bruxellesu u srijedu dok saveznicama i dalje stvaraju nelagodu kritike francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji je rekao da je savez u stanju 'moždane smrti'

Šefovi diplomacije 29 država članica NATO-a pripremat će se na razgovorima u srijedu za summit 3. i 4. prosinca. Međutim, čini se da će razgovori biti zasjenjeni Macronovim komentarima o Savezu.

Macron je nedavno ocijenio da je NATO u stanju 'moždane smrti', osudivši nedostatak koordinacije između SAD-a i saveznika, te odluku Turske da pokrene jednostranu operaciju na sjeveroistoku Sirije gdje su se nalazili francuski vojnici koji su bili angažirani u borbi protiv Islamske države.

Ni Istanbul niti Washington nisu konzultirali članice NATO-a kada je Turska pokrenula ofenzivu u sjevernoj Siriji nakon što su se američke snage povukle, rekao je Macron u intervjuu za Economist ranije ovoga mjeseca.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg najavio je u utorak da će drugi tjedan posjetiti Pariz te u razgovoru s Macronom pokušati 'bolje razumjeti' njegove kritike NATO-a.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova pridružilo se Macronu u pozivanju na promišljanje o NATO-u u utorak navečer iako je kancelarka Angela Merkel ranije nazvala primjedbe francuskog čelnika prenapuhanima.

Ministar vanjskih poslova Heiko Maas trebao bi predložiti na skupu u Bruxellesu da obrambeni savez preispita koordinaciju politike, navodi ministarstvo.

Među temama razgovora u srijedu, kao i na predstojećem summitu u prosincu, svakako se očekuju povećanje europskog izdvajanja za obranu, što je davna želja američkog predsjednika Donalda Trumpa, i rastuća uloga Kine na svjetskoj pozornici.