U SLOVENIJI

Sastaju se hrvatski i slovenski stručnjak oko Ljubljanske banke

27.08.2012 u 21:12

Bionic
Reading

U Otočcu ob Krki u utorak će doći do prvog sastanka Zdravka Rogića i Franceta Arhara, financijskih stručnjaka koji bi hrvatskoj i slovenskoj vladi trebali pomoći u traženju rješenja za spornu problematiku stare Ljubljanske banke i njezinih štediša u Hrvatskoj, objavilo je u ponedjeljak slovensko ministarstvo vanjskih poslova

Kako se navodi u priopćenju na internetskim stranicama slovenskog ministarstva, sastanak stručnjaka koje su dvije vlade imenovale svojim predstavnicima za spomenutu problematiku i koji bi objema stranama što prije trebali dati prijedlog rješenja, znači realizaciju dogovora što su ga prilikom svog susreta u Dubrovniku 7. srpnja postigli slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec i hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Vesna Pusić

Pritom slovensko ministarstvo vanjskih poslova izražava očekivanje da će se Rogić i Arhar posebno posvetiti traženju rješenja u vezi s tužbama protiv Ljubljanske banke na hrvatskim sudovima.

Riječ je o tužbama Zagrebačke banke i Privredne banke Zagreb koje se tiču dijela stare devizne štednje hrvatskih građana u Ljubljanskoj banci koja je prenesena u javni dug.

Poznato je da Slovenija otprije problematiku stare devizne štednje smatra 'sukcesijskim' pitanjem, a tužbe protiv LB-a neopravdanima, zbog čega je sadašnja vlada neizravno uvjetovala ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om u slovenskom parlamentu s povlačenjem tužbi.

Najavu da će dvije vlade angažirati po jednog financijskog stručnjaka s poznavanjem spomenute problematike, kako bi se potražio izlaz iz sadašnje situacije, izrekli su nakon svog neformalnog susreta u Dubrovniku na Croatia Summitu ministrica Vesna Pusić i njezin slovenski kolega Karl Erjavec.

Pritom je ministrica Pusić iznijela stajalište da se ratifikaciju hrvatskog pristupnog sporazuma ne bi smjelo dovoditi u vezu s rješenjem pitanja štediša Ljubljanske banke jer se radi o zasebnom pitanju.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova očekuje da će Roglić i Arhar svoju viziju rješenja dvjema vladama ponuditi 'u najkraćem roku'. Inače, prema navodima slovenskih medija, u Sloveniji bi uskoro moglo doći i do novog neformalnog susreta Erjavca i ministrice Pusić, i to prilikom tradicionalnog međunarodnog strateškog foruma na Bledu koji počinje krajem ovog, a završava početkom idućeg tjedna.