NAPREDAK U PREGOVORIMA

Šarović uvjeren u postizanje dogovora o rješenju trgovinskog spora

08.08.2017 u 16:46

Bionic
Reading

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović uvjeren je, poslije dosadašnjih razgovora, kako postoji napredak u pregovorima s Hrvatskom o rješavanju trgovinskog spora zbog povećanja pristojbi i pojačanog nadzora pri uvozu voća i povrća

Šarović je za N1 izjavio kako je u utorak nekoliko puta bio u kontaktu s hrvatskimu ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem i da je 'ostvaren određen napredak u pregovorima, ali konačan dogovor još nije postignut'.

'Pošto smo se tijekom jutra nadmudrivali hoćemo li se naći u Zagrebu, Dubrovniku ili Podgorici, preuzeo sam odgovornost da s Tolušićem tijekom dana komuniciram i da napravimo zajednički dogovor oko njihovih novih taksi i za samo mjesto gdje ćemo se naći', rekao je Šarović.

'Čuli smo se najmanje 4-5 puta i vjerojatno ćemo još tijekom dana. Mogu reći, ali to je samo moj dojam, da smo napredovali i da je hrvatska strana za to da se pravilnik korigira i da je to u obostranom interesu', rekao je Šarović za N1.

Šarović kaže kako je ostalo neriješeno ključno pitanje - do koje razine bi pristojbe po jednom kamionu mogle biti smanjene.

'Načelno, rekli smo da bi to mogao biti neki europski (prosjek), nadam se nekom kompromisu', rekao je Šarović, naglasivši kako ima dojam da bi tijekom dana pregovori možda mogli 'uroditi plodom', prenosi N1.

Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede donijelo je u srpnju novi pravilnik kojim uvodi pojačani fitosanitarni nadzor na uvoz voća i povrća iz nečlanica EU-a i povećava naknade za inspekcijski nadzor sa 90 na 2000 kuna.

Ministri trgovine Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije zatražili su u ponedjeljak u Sarajevu da Hrvatska hitno povuče 22 puta povećane naknade za inspekcijski nadzor uvoz voća i povrća, ili će te zemlje uvesti uzvratne mjere Hrvatskoj.

Beogradska agencija Beta javila je u utorak iz Bruxellesa kako Europska komisija razmatra mehanizme u sporazumima o stabilizaciji i pridruživanju Europske unije i zemalja zapadnog Balkana koji bi se mogli primijeniti ako se njihov trgovinski spor s Hrvatskom ne bude mogao riješiti pregovorima.