SUČEVA SUPRUGA NA PSIHIJATRIJI

Sarnavka zgrožena jer ministrova žena nadzire slučaj Kvesić

17.07.2013 u 13:44

Bionic
Reading

Zastrašujući slučaj iz Osijeka o prisilnom psihijatrijskom liječenju supruge županijskog suca Ante Kvesića, dobio je novi zaplet informacijom da je nadzor nad slučajem dobila supruga ministra zdravlja Rajka Ostojića

Sanja Sarnavka iz udruge B.a.B.e. tvrdi da se radi o najgorem kršenju ljudskih prava koje je vidjela u svojoj aktivističkoj karijeri te smatra da se angažmanom ministrove supruge nastoje prikriti skandalozne greške sustava.

Razotkrivena drama hospitalizirane supruge suca Ante Kvesića ponovno ruši povjerenje u pravosuđe, ali i u zdravstveni sustav te u zdravu pamet pojedinih sugrađana. Naime, sučeva supruga osumnjičena za obiteljsko nasilje, privedena je na Prekršajni sud u Osijeku koji joj je bez mišljenja liječnika odredio prisilno liječenje - najprije u Osijeku, a zatim i u Vrapču u Zagrebu. No sutkinja Prekršajnog suda Lukić, prema pisanju medija, cijelo to vrijeme bila je na telefonskoj vezi sa sucem Kvesićem umjesto s liječnicima.

Sučeva supruga u taj je vrtlog upala nakon što je navodno ošamarila 21-godišnjeg sina. Na osječku psihijatriju doveli su ju policajci, a tamo se morala svući do gola i to pred policajcima i medicinskom sestrom. Takav tretman naišao je na osude svih relevantnih udruga koje se bave zaštitom ljudskih prava, a Sanja Sarnavka iz udruge B.a.B.e. rekla je da potresniji slučaj nije vidjela u svojoj karijeri. 'Gospođa Kvesić još uvijek je u Vrapču te se i dalje krše njezina prava jer je drže zatvorenom protiv njezine volje. Očito je da se gospođi Kvesić sada pokušava naći bilo kakva dijagnoza samo da se opravda ono što se dogodilo. To samo znači da ni naši liječnici, a ni ministar zdravlja, ne poznaju zakon', kazala je Sanja Sarnavka i upozorila da gospođa Kvesić kojim slučajem i ima najozbiljniju dijagnozu psihičke bolesti, ne smije joj biti oduzeta sloboda ako se nije dokazalo da je opasna za sebe ili po živote drugih građana.

Sarnavka kaže da su Kvesićevoj na osječkoj psihijatriji prekršena sva ljudska prava, zbog čega je uvjerena da će država morati (ako domaći sudovi to ne riješe) odgovarati pred Europskim sudom za ljudska prava i plaćati kaznu zbog toga što je to žena proživjela.

Kaže da inspekcija, koju je ministar zdravlja Rajko Ostojić poslao u Osijek, funkcionira na principu dopisivanja papirima na takav način da se neki od dokumenata teško mogu pronaći. Ističe da je Povjerenstvo, koje je trebalo odlučivati o slučaju gospođe Kvesić, odgođeno za tjedan dana, koliko se produljuje zatvaranje protiv njezine volje.

No danas je javnost uzbunila nova činjenica, a ta je da nadzor nad slučajem gospođe Kvesić vodi supruga ministra Rajka Ostojića koji je, osim slanja inspekcije, tvrdio da nema nikakve veze sa slučajem. Sarnavka je upozorila da ministar mora razmisliti o tome do čega može dovesti angažman njegove supruge, no sumnja da je imenovanje gospođe Ostojić potez kojim se nastoji sve staviti pod tepih: 'Za nas to znači da sustav pokušava zaštiti sam sebe bez obzira na posljedice. Nakon što sam vidjela gospođu Kvesić, ja sam potpuno u šoku i moram priznati da me nijedan slučaj još nije ovoliko potresao i pogodio', kazala je Sanja Sarnavka.

Sarnavka je istaknula da je gospođa Kvesić 'jedna fina gospođa s kojom možete potpuno normalno razgovarati'. 'Kvesić trpi zatvaranje jer je predobra i ne bi ni mrava zgazila, a kamoli da bi nekoga ugrozila tako da je ovo potpuno protupravno i najgori oblik kršenja ljudskih prava jedne građanke Hrvatskoj', upozorava Sarnavka.

Iz razgovora i s nekim psihijatrima zaključila je da je se trebalo pustiti iz Vrapča još u ponedjeljak, no to se još uvijek ne događa. 'Ja sam prekjučer bila kod nje u zaključanom odjelu pod strogom kontrolom s rešetkama na prozorima. Na mobitel se mogla javljati samo kod bolničara, ali su joj barem to dali - za razliku od situacije u Osijeku gdje su joj čak zabranili posjete odvjetnice. Sada je na prvom katu i jučer je prvi put puštena na 15 minuta da se prošeće parkom', ispričala je Sanja Sarnavka.