STIGMATIZACIJA I HOSPITALIZACIJA

Sarnavka 'oprala' ravnatelja psihijatrijske bolnice Vrapče

23.07.2013 u 11:51

Bionic
Reading

Na prozivku Vlade Jukića, ravnatelja Psihijatrijske bolnice Vrapče, koji je angažman nevladinih udruga i pristup medija slučaju nasilno hospitalizirane supruge osječkog suca nazvao stigmatizacijom duševnih bolesnika, psihijatrijske ustanove te psihijatara, reagirala je Sanja Sarnavka, predsjednica najpoznatije ženske udruge B.a.b.e. Ona je Jukićevo obraćanje javnosti ocijenila kao još jedan dokaz činjenice da stvari u ovoj zemlji ne idu naprijed, već stagniraju ili degradiraju

'Gospodin Jukić jedna je od tisuća osoba koje se postavljaju na čelne pozicije kako bi štitile sustav, a ne građanke i građane RH koji ih plaćaju izdvajanjima iz svojih osobnih dohotaka stečenih radom. Još se nikada u ovoj državi nije dogodilo da netko od ustoličenih na rukovodeća mjesta kaže javnosti – oprostite, dogodila se pogreška, ali mi ćemo se potruditi da je ispravimo', napisala je Sarnavka u svom reagiranju.

Navela je kako se čini da nikada nećemo doživjeti da takve osobe kažu 'da postoje osobe u struci koje ili ne znaju profesionalno obavljati svoj posao, ili su ponekad i korumpirane, ali će se profesija potruditi da ih ukori, pouči, a, ako je potrebno, i sankcionira'.

Upravo zbog navedenog, Sarnavka smatra da Jukić kao jedna od tipičnih ustoličenih osoba u Hrvata svu krivicu prebacuje na medije ili neke nevladine udruge. 'Mora da nas neke nečasne sile guraju unatrag i ne dopuštaju nam, da ovako časni i sposobni, napredujemo i budemo ekonomski i društveno-politički razvijena zemlja', cinično ističe Sarnavka.

Jukića upućuje da pročita Izvještaj koji je 2007. sastavio Europski odbor za sprečavanje torture i neljudskog ili ponižavajućeg ponašanja ili kažnjavanja, čije preporuke su, između ostalog, sastavljene nakon posjeta Psihijatrijskoj bolnici Vrapče.

'Oni nisu neka udruga ili neki medij, ali vjerojatno je ravnatelj Jukić i od njih pametniji i zna bolje kako treba postupati s bolesnicima s duševnim bolestima pa nije usvojio niti jednu od njihovih preporuka', ističe Sarnavka.

Također je upozorila kako ministar zdravlja još nije javnosti predočio rezulatate nadzora iako ga je obećao prije šest dana.

'Umjesto toga, ravnatelj Jukić piše dugačko priopćenje kojim nas kori i upozorava da griješimo mi, a ne sustav i tako Hrvatska nastavlja svoju uobičajenu priču kojoj nema kraja', zaključuje Sarnavka.

Podsjetimo, nakon halabuke koju su nevladine udruge uz pomoć medija stvorile u javnosti, prošlog petka iz bolnice Vrapče otpuštena je nasilno hospitalizirana Zdenka Kvesić, supruga osječkog županijskog suca Ante Kvesića. Najavila je da će zatražiti razvod braka, a pučka pravobraniteljica Lora Vidović najavila je da će provesti istragu ovog mučnog slučaja.

'Očito je da je nekih propusta ipak bilo. Kojih, koliko, kada, gdje, tko ih je učinio, za to bih ipak pričekala još nekoliko dana da dobijemo sve relevantne informacije', izjavila je Vidović.