AFERA POREZNA UPRAVA

Sarnavka o poreznici Ani Marčeti: Žena je devastirana

29.10.2015 u 08:59

Bionic
Reading

Ana Marčeta, bivša šefica Službe za nadzor pri zagrebačkom Poreznom uredu koja je uvjerena da je smijenjena zbog otkrića da je tvrtka kuma premijerovog brata Krešimira Milanovića poslovala s jednom od fiktivnih tvrtaka iz lanca kružnih prevara fiktivnom trgovinom zlatom, doživjela je novo poniženje. Na naslovnici jednog dnevnog lista u srijedu je osvanula njezina fotografija uz naslov 'Marčeta je koristila odnos s ravnateljem za smjenu kolega', a tekst se referira na službenu reakciju nepoznatog nekog iz zagrebačke Porezne uprave, gdje sjede i oni protiv kojih Marčeta traži kazneni progon

Zbog otkrića cijelog niza prevara i spašavanja desetaka milijuna državnih kuna koje bi se inače na ime povrata poreza slile u džepove prevaranata, Marčeti je prošle godine nuđeno napredovanje. Ista osoba koja joj je nudila mjesto pomoćnice i naglašavala njezinu stručnost, par tjedana kasnije, kad je postala ravnateljica Porezne uprave, potpisala je odluku o njezinoj smjeni, tvrdi Marčeta, koja je od voditeljice službe spala na poreznu revizoricu.

U međuvremenu, Marčeta je dala veliki intervju Jutarnjem listu, gdje među ostalim iznosi i da je tadašnju pročelnicu, a današnju ravnateljicu Porezne uprave Jasnu Kropf, obavijestila da je društvo Pismohrana servis d.o.o. koje čuva građu Porezne uprave poslovalo s fiktivnom društvom INSULA BRAČ te da je u to vrijeme direktor tog društva bio Hrvoje Čabrajić, muž Martine Ciglević, pomoćnice ravnateljice Porezne uprave. Reakcije nije bilo.

'Želim reći da sam bila poznata kao osoba na koju se ne može utjecati jer sam pokrenula postupke i protiv prijašnje pomoćnice pročelnice za nadzor zbog pogodovanja. Svi su oni znali da bi društvu Pismohrana servis d.o.o. otvorila nadzor i provela ga principijelno bez obzira na konotacije. Tu nije ništa sporno, znači ako je društvo Pismohrana servis d.o.o. poslovalo s nepostojećim društvom koje je uključeno u ogromno pranje novca, onda i ono posluje nezakonito', ustvrdila je Marčeta.

Marčeta kod Sarnavke

Danas je pak u Jutarnjem osvanula 'službena reakcija' Središnjeg ureda Porezne uprave, sudeći po tekstu nepotpisana, u kojoj se netko pokušava obračunati s Marčetom na osobnoj razini prozivajući je i zbog navodnog utjecaja koji je imala na bivšeg ravnatelja Borisa Šuvaka što je ilustrirano napucima prema kojima Marčeta traži da se određeni djelatnici rasporede na druge poslove, s naglaskom na fizičko micanje iz zgrade. Porezna najavljuje da će protiv Marčete pokrenuti postupke 'u skladu sa zakonskim propisima' te da će se ispitati porijeklo njezine imovine.

Zbog pritisaka pod kojima se našla, Marčeta je u srijedu posjetila Sanju Sarnavku, predsjednicu organizacije B.a.B.e. Još uvijek pod dojmom tog susreta, nakon par sati iščitavanja dokumentacije o tom slučaju, Sarnavka je za tportal komentirala reakciju Porezne kao 'potpuno neozbiljan tekst za jednu instituciju'.

'To je potpuno neozbiljan tekst za jednu instituciju, u kojem ne odgovaraju na osnovna pitanja i ne objašnjavaju što su točno poduzeli. Znamo da su prekinuli s Pismohranom, a gdje su konzekvence i zbog čega je Uskok odbio tužbu? Osporavaju irelevantne stvari, a ne govore o relevantnima', upozorava Sarnavka. 

Džonom na profesionalce

S obzirom na izbornu kampanju, ova afera u svačijim rukama postaje vruć krumpir. No sve je to, kaže Sarnavka, već viđeno.

'Sve je viđeno, nažalost, u ovoj zemlji, pogotovo kad imate godina kao ja. Ali još uvijek ne mogu izbjeći taj osjećaj mučnine jer se čovjek ipak nada - sad je kraj, pa valja se više neće ponavljati, a onda opet nešto iskoči, tako tužno i prljavo da čovjek više ne zna uopće kome bi vjerovao', kaže Sarnavka.

Zgrožena je, dodaje, što se u Hrvatskoj i nadalje, unatoč svom zaklinjanju u oštru, nultu toleranciju prema korupciji, i dalje džonom kreće na osobe koje profesionalno odrađuju svoj posao i rade za opće dobro - jer otkrivanje velike korupcijske afere sigurno jest na dobro građana. A kad je u pitanju žena, redovito se događa da se, kad nema argumenata, kreće na privatnu sferu.

Porezna uprava u svom reagiranju osporava da je Marčeta 'isključivo svojim zaslugama otkrila čitav lanac poreznih prevara' jer u Poreznoj radi 4.200 službenika koji 'marljivo i odgovorno odrađuju svoj posao'. Sarnavka navodi da joj je Marčeta pokazala e-mail poruke, u kojima su je nadređeni posebno pohvalili za jedinstvenu istragu. Pokazala joj je i dokumente iz kojih je, kaže, evidentno da je čovjek za kojega se navodi da je bio ne samo Marčetin ljubavnik nego i njezine sestre, 'došao godinu i pol dana nakon što je ona već obnašala funkciju'.

Gdje su ta silna hapšenja koja je najavio Lalovac?

'Ali uopće, na taj način nekoga dezavuirati je prestrašno! S druge strane traži se ispitivanje porijekla imovine njezinog stana od 50 m2, kao da je to problem, kao da se nitko u Hrvatskoj nije zadužio kreditima pa kupio stan od 50 kvadrata... Očito, iz ovog što sam dosad pregledala vidi se da je ona kao zviždačica, iako ne voli tu riječ, pokazala i na službenom mjestu otkrila silne pronevjere i nestanak novca. Trebala je dobiti odlikovanje, ali... Ministar Lalovac svojedobno je najavio silna hapšenja, a od hapšenja ni 'h'. Jasno je da je nekakva prljava i mutna igra u pitanju, jedna u nizu kojima već svjedočimo od osamostaljenja Hrvatske i od koje čovjeka stvarno zaboli želudac', rekla je Sarnavka.

U ovom kontekstu, insinuacije o Marčetinoj ljubavnoj vezi s bivšim ravnateljem Sarnavki su izvan svake pameti. Sve i da je to točno, a Marčeta kaže da nije, sve da je imala i 70 ljubavnika, kakve to veze ima s bilo čim?

'Pokazuje se da je prije tog otkrića imala sve pohvale nadređenih. I sad je skinu sa svih funkcija i oni njoj ispituju porijeklo imovine', napominje Sarnavka koja je Marčetu uputila na nekoliko odvjetnika kojima se može obratiti. 'Žena je potpuno devastirana. Najradije bi otišla u inozemstvo jer ne zna uopće kako se nositi sa svim tim', otkriva Sarnavka zaključujući da je prestrašno što se u Hrvatskoj 2015. ponavlja da netko za dobro odrađen posao biva kažnjen.