NEVOLJE FRANCUSKOG DAMOKLA

Sarkozy sada iznad glave ima pet mačeva

27.03.2014 u 08:03

Bionic
Reading

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy upleten je u nekoliko afera koje bi mu mogle poremetiti planove i baciti sjenu na njegov najavljeni povratak u politiku.

Nakon predsjedničkih izbora u svibnju 2012. na kojima ga je pobijedio socijalist Francois Hollande, Sarkozy se povukao iz politike, no i dalje je jako popularan i mnogi traže da se vrati i kandidira na predsjedničkim izborima 2017. On te ambicije i ne skriva i nekoć sveprisutnog predsjednika ponovno se sve češće može vidjeti u javnosti.
No zadnjih tjedana Sarkozy je u središtu nekoliko neugodnih afera koje bi mu mogle poremetiti planove.

Francuski politolog Thomas Guenole, izvanredni profesor na pariškom sveučilištu Sciences Po, Sarkozyja uspoređuje s grčkim Damoklom, koji je po legendi sjedio ispod mača obješenog o samo jednu konjsku dlaku.

'Sarkozy je Damoklo francuske politike i sada iznad glave ima pet mačeva', rekao je Guenole, autor knjige 'Nicolas Sarkozy, kronika nemogućeg povratka?', govoreći o pet sudskih slučajeva u koje je upleten, prenosi Reuters.
Sarkozy (59) i njegova oporbena konzervativna stranka Savez za narodni pokret (UMP) suočeni su s optužbama za sumnjivo financiranje stranke i nepravilno korištenje stranačkog novca, zloporabu ovlasti i tajnim snimkama, što bi moglo prerasti u nezapamćen državni skandal.

Guenole skandal već uspoređuje s Watergateom, doduše obrnutim, 'na francuski način', jer je u ovom slučaju prisluškivan sam predsjednik, prenosi AFPTV. Optuženi niječu da su počinili bilo što nezakonito i optužuju vladajuće socijaliste da koriste pravosuđe za klevetničku kampanju.

Sarkozyju je pao velik teret s leđa u listopadu prošle godine kada je sud odustao od istrage o tome je li iskoristio mentalnu nestabilnost najbogatije Francuskinje, nasljednice L'Oreala Liliane Bettencourt, kako bi izvukao novac za financiranje svoje predizborne kampanje 2007.

No i dalje je ostala otvorena posebna istraga o tome je li tu kampanju nezakonito financirao novcem bivšeg libijskog čelnika Moamera Gadafija. Novi preokret nastupio je kada su suci, na osnovi prisluškivanih razgovora između Sarkozyja i njegova odvjetnika u sklopu istrage o Gadafiju, otvorili još jedan slučaj sumnjajući da je Sarkozy jednom sucu obećao promaknuće u zamjenu za određene usluge.

Sarkozy optužbe nije komentirao. Njegov odvjetnik Thierry Herzog ocijenio ih je 'neutemeljenim' i 'monstruoznim' pokušajem da se minira njegov povratak u politiku.
'Sarkozy ima izvrsnog odvjetnika, zapravo nekoliko njih', rekao je Guenole. 'No postoji jedan velik rizik oko kojeg ne može učiniti ništa, a to je da bude formalno optužen pred same izbore 2017.'

Zbog sporosti francuskog pravosuđa taj rizik, koji bi mu mogao uništiti kampanju, stvaran je. Neki smatraju da je Sarkozy već pretrpio političku štetu zbog nedavnih događaja.

'Ako stvari koje mu se predbacuju budu poduprijete dokazima, to bi mu nanijelo velik udarac', rekao je politolog IFOP-a Jerome Fourquet.

Guenole se ne slaže s ocjenama da je Sarkozy već politički pokopan, ističući da se on zna boriti. Napominje da je njegov odvjetnik javnosti već plasirao tezu da je Sarkozy žrtva političke urote kojom se želi spriječiti njegov povratak.

Ispitivanje javnog mnijenja, koje je 7. i 8. ožujka proveo IFOP, pokazalo je da je Sarkozyjeva popularnost pala s 50 na 44 posto. To je još uvijek bolje od Hollandeovih 28 posto, no moglo bi ga zabrinuti s obzirom na to da se tek treba službeno vratiti u nemilosrdnu političku arenu.
'Ovo spada u utrku s preprekama i nije presudno', rekao je jedan Sarkozyjev pristaša, ističući da su 'do sada sve optužbe protiv Sarkozyja pale'.

Sarkozyjevi savjetnici priznaju ipak da bi mu nove afere mogle poremetiti planove. Povratak u politiku nakon izbora za Europski parlament u svibnju, kako su neki priželjkivali, sada se čini nezamislivim. Sarkozyjev savjetnik Pierre Giacometti zagovara što kasniji povratak, nakon regionalnih izbora u ožujku 2015., prenosi Le Monde.
Skandali ne prestaju potresati ni Sarkozyjevu stranku, Savez za narodni pokret (UMP), premda joj to nije smetalo da na ovomjesečnim lokalnim izborima ostvari dobar rezultat.

Njezin čelnik, Sarkozyjev štićenik Jean-Francois Cope, suočen je s preliminarnom istragom zbog optužbi da je svojim prijateljima dopustio da prenapušu račune za svoj rad na organizaciji Sarkozyjevih političkih skupova 2012. Iako Cope tvrdi da nije kriv, njegova ionako slaba popularnost dodatno se smanjila, kao i njegov utjecaj u stranci. Ako ne iskoristi udarac koji su socijalisti pretrpjeli na lokalnim izborima, zbog čega je moguća rekonstrukcija vlade, mogao bi biti smijenjen s čela stranke.

'Ova zemlja treba rješenja. No Sarkozy i njegovi saveznici sve se više doživljavaju kao problem', rekao je politolog Stephane Rozes, čelnik konzultantske kuće CAP, koji je savjetovao Sarkozyja u kampanji 2007. i Hollandea 2012.
Najgora opcija za Sarkozyja bio bi stranački udar predvođen Alainom Juppeom, bivšim premijerom kojeg je 2004. zamijenio na čelu stranke, a koji bi mogao imati ambicija za predsjedničku utrku. Juppe, sada gradonačelnik Bordeauxa, za sada skriva svoje namjere.

Sarkozy, pravi politički borac koji je najopasniji kada je na tlu, sigurno se neće predati bez borbe, makar i po cijenu urušavanja UMP-a osnovanog prije 12 godina kako bi se izravnali računi na francuskoj desnici.

Hollandeovi izgledi za reizbor sada se možda čine slabima jer ne uspijeva pokrenuti gospodarstvo i gubi povjerenje birača. No mogli bi se popraviti ako mu glavni protukandidat bude Sarkozy, samozvani spasitelj zemlje, s problemima s pravosuđem i podijeljenom strankom za leđima.
'Sarkozy bi mogao biti princ na bijelom konju', rekao je Rozes. 'Ali bio bi princ s oštećenim oklopom.'

Socijalisti službeno nisu zabrinuti zbog Sarkozyja s obzirom na to da su izbori još jako daleko. Smatraju ga baš naprotiv najboljim potencijalnim Hollandeovim protivnikom. 'On je kandidat koji će najbolje potaknuti zbijanje redova i koheziju na ljevici. Izazvat će snažno odbacivanje, što ne bi bio slučaj s nekim kandidatom poput Juppea', rekao je za Le Monde jedan Hollandeov savjetnik. 'Predsjednik u odlasku koji nije siguran da ima dobru bilancu uvijek treba za protivnika željeti kandidata čija je bilanca još gora', dodao je jedan drugi visoki socijalistički dužnosnik.