uskrsnula s kurikulumom

Sanja Putica vraća se u igru: koliko visoko puca novo zaštitno lice sporne reforme?

31.05.2017 u 06:43

Bionic
Reading

Priča oko imenovanja Ekspertne radne skupine koja bi trebala provoditi kurikularnu reformu tek kreće prema svom zapletu, praćena optužbama o netransparentnosti, nezakonitosti i ideologiziranosti - a bogme i skorim reprizama prošlogodišnjih masovnih prosvjeda - no tek treba vidjeti hoće li se skandal zavaljati i u pozadini. Pitanje je, naime, hoće li se dodatno osnovana 'operativna skupina za potporu ekspertnoj skupini' pokazati čisto kao tehnički servis ili možda politički osigurač i nadzorno, komesarsko tijelo

Na njezino čelo Vlada je ovog tjedna postavila mladu Dubrovčanku Sanju Puticu, službeno pomoćnicu ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića, koja bi s deset drugih članova trebala 'upregnuti sve svoje snage u provedbi reforme'. Prevedeno: eksperti bi trebali raditi stručni posao, a 'operativci' na čelu s Puticom probijati blokade i krčiti put kroz sustav. Tako barem piše u papirima.

Barišić će biti gromobran prema javnosti i nezadovoljnim civilnim udrugama, dok će Putica u miru operacionalizirati zamišljeno. Nije joj se ostvarila davna ambicija osvajanja ministarske funkcije, ali bogme nije ni daleko od nje.

Otrgnula se kontroli 'tetke Šulje'  

Sanja Putica u političku orbitu lansirana je prije nešto manje od dvije godine, kad je izabrana na čelo Zajednice žena HDZ-a 'Katarina Zrinski'. Znamo li da se radi o stranačkoj organizaciji koja po defaultu - uz mladež, dakako - predstavlja nosivi stup moći i utjecaja svakog partijskog šefa, nije teško zaključiti da je ravnateljica dubrovačke gimnazije u to doba uživala popriličnu podršku i vjeru Tomislava Karamarka. U lokalnim okvirima to se smatralo notornom činjenicom, čak i usprkos podatku da je u suprotnom Plenkovićevu taboru stajala svemoćna Dubravka Šuica, poznatija kao 'mama Šulja'.

U slučaju Sanje Putice nadimak je nešto drugačiji i odražava familijarne veze; Šuica je, naime, njena - tetka Šulja.

'Dubravku Šuicu promatram isključivo kroz naše obiteljske odnose, a što se tiče moje i njezine političke karijere, mogu reći da sam od nje dosta naučila, ali da svaka od nas ima svoj profesionalni i politički put', objašnjavala je Putica netom uoči prevrata u HDZ-u.

'Svi radimo na pobjedi stranke i svi smo na istoj liniji', diplomatski je za tportal izjavljivala istom prilikom.

Izbjegla sudbinu bivše 'kninske kraljice' 

Nekoliko mjeseci kasnije, nakon što je HDZ ponovno počeo pisati svoju povijest ispočetka, izgledalo je da su joj akcije potpuno izgubile na vrijednosti: u Plenkovićevoj eri Putica je na ponovljenim parlamentarnim izborima potonula za pet mjesta i našla se na začelju liste za dubrovačko-splitsku izbornu jedinicu, a ubrzo je i odlepršala s mjesta predsjednice Zajednice žena HDZ-a. Kuloari su joj predviđali polagano potonuće u anonimnost, nešto poput bivše 'kninske kraljice' Josipe Rimac, sve dok nije osvanula na mjestu Barišićeve pomoćnice.

Ili se njen politički put s tetkom Dubravkom najednom ukrižao, ili je Andrej Plenković manje osvetoljubiv nego što se priča - uglavnom, ovih dana dobili smo novo zaštitno lice kurikularne reforme. Tko zna: ako sam Barišić u jednom trenutku postane politički neobranjiv, možda se Putica uspne za stepenicu više...

Digla dreku protiv Houellebecqa

Za sektor obrazovanja navodno je dovoljno kvalificirana: nakon završene dubrovačke gimnazije završila je studij književnosti, potom se vratila u nekadašnju školu, a zatim u ekspresnom roku - već u ranim tridesetima - postala i ravnateljicom. Donedavni gradonačelnik Andro Vlahušić nije imao nikakvih primjedbi, dapače, sustavno je tvrdio da se 'dosta trudi i radi dobar posao'.

Doduše, politička tolerancija i kompromisi u slučaju Dubrovnika definitivno nisu nepoznata stvar. Dapače, kad je upravo Sanja Putica svojedobno digla dreku oko predstave 'Elementarne čestice' Michela Houellebecqa, što je zabilježeno kao njena zasad jedina ozbiljnija politička inicijativa, gradski vijećnici jednoglasno su odbili njeno financiranje.

A nedugo potom jednoglasno su i usvojili proračun koji je predložio Andro Vlahušić. Na jugu su očito takvi: zajednički jezik lako će pronaći ljevica i desnica, pa gdje neće tetka i nećakinja...