O VLADI U OTVORENOM

Kolarić prozvala Puticu, ona odgovara: Jesam li na ispitivanju?

14.06.2016 u 09:44

Bionic
Reading

Ljevica najavljuje raspuštanje Sabora, a desnica novu Vladu. Tko će skupiti dovoljno zastupničkih ruku u tjednu političkog raspleta, bila je tema emisije Otvoreno HRT-a. Gostovali su Sanja Putica iz HDZ-a, predsjednik Reformista Radimir Čačić, stručnjakinja za komunikacije Aleksandra Kolarić i ustavnopravni stručnjak Mato Palić

'HDZ blefira - da imate 76 ruku, vi biste ih pokazali', rekla je Aleksandra Kolarić.

Smatra da HDZ vjerojatno ima dovoljno ruku za rušenje premijera Oreškovića, ali da je priča o sigurnih 76 ruku veliki blef.

'HDZ ima vrlo tanku poziciju i ruši vlastitog premijera bez ijednog validnog razloga', dodala je Kolarić.

Naglasila je da je stav HSP AS-a da - ako SDSS stane uz HDZ, oni tu vladu neće podržati - samo jedan od razloga zašto HDZ neće uspjeti skupiti potrebnu većinu.

Rekla je kako joj je zanimljivo i izbivanje Drage Prgometa iz medija, što znači da vjerojatno pregovara.   

'Kojih 76 ruku imate, hajde da vas čujemo, izvolite, 76 komada, da vas čujemo', pitala je HDZ-ovu Sanju Puticu.  

Putica joj je odgovorila protupitanjem: 'Jesam li ja ovdje na nekom ispitivanju?

'Vaši navodi i insinuacije o tome da vi bolje znate koliko tko ima i što se događa - ne dopuštam da znate bolje od nas, izravnih političkih aktera', rekla je.

Nadodala je kako vjeruje da će se pronaći rješenje za suradnju SDSS-a i HSP AS-a.

Kolarić je rekla kako se HDZ-ov kandidat za premijera Zdravko Marić ni po čemu značajnom ne razlikuje od sadašnjeg premijera, osim što bolje govori hrvatski jezik i što je imao neko iskustvo u javnom sektoru.

'Marić je po svojim svjetonazorima itekako blizak HDZ-u i itekako poznaje političke procese, za razliku od Oreškovića', odgovorila joj je Putica.  

Gosti su se dotakli i Živog zida, za koji je Kolarić rekla da ne nudi ništa više od anarhizma.

S njom se složio Radimir Čačić.

'Imamo 19 ljudi Mosta, dakle poruke nade, kojih se sad svelo na 12 te imamo jednog čovjeka nezadovoljstva, ogorčenja, anarhije, destrukcije, čija je jedina poruka - ne želimo ni lijeve ni desne', rekao je Čačić za Ivana Vilibora Sinčića

Nadodao je da je to legitimna poruka za svakog samoubojicu. 'Ako se građani ove zemlje žele ubiti i ako žele da država nestane, onda je ta vrsta političke poruke dobar put', dodao je Čačić.
 
Rekao je kako hrvatska politika posljednjih 26 godina tone sve dublje i dublje te da dva pola koriste ideološki sukob kao alibi za nesposobnost u vođenju države, što je rezultiralo uspjehom Mosta na parlamentarnim izborima. 'Pokazalo se da je to bio promašaj i još gore od ovih etabliranih struktura', rekao je Čačić.

Mato Palić pojasnio je proceduru koja slijedi ako padne premijer. Ako se izglasa nepovjerenje premijeru Oreškoviću, onda Vlada podnosi ostavku.

Zatim počinje teći rok od 30 dana za preslagivanje. Ako se to ne dogodi, predsjednik Sabora obavještava predsjednicu Grabar Kitarović da nije došlo do formiranja Vlade i ona potom raspušta Sabor te raspisuje prijevremene izbore koji se moraju održati najranije 30, a najkasnije 60 dana od donošenja te odluke.
 
Kada je riječ o velikoj koaliciji, Kolarić smatra da takvo nešto sada nije moguće upravo zbog dvojice lidera Karamarka i Milanovića, a vjerojatno više zbog karakternih crta Milanovića. Putica također smatra da za sada nije moguće to da HDZ i SDP ostvare veliku koaliciju.