ŠANGAJSKA LISTA 2023.

Najbolja sveučilišta na svijetu: Pogledajte gdje je Zagreb u odnosu na Beograd i Ljubljanu

16.08.2023 u 13:29

Bionic
Reading

Objavljena je nova godišnja lista sveučilišta koju priprema istraživačka ustanova ShangaiRanking Consultancy, a koja se smatra najrelevantnijom ljestvicom kvalitete visokog obrazovanja na svijetu. Prema njoj je zagrebačko Sveučilište u gornjem dijelu ljestvice 1000 najboljih svjetskih sveučilišta

Institut za visoko obrazovanje pri Sveučilištu Jiao Tong u Šangaju provodi akademsko rangiranje svjetskih sveučilišta od 2003., a 2009. osnovana je posebna istraživačka ustanova ShangaiRanking Consultancy te se cijele godine bavi isključivo ovim istraživanjem. Ono se smatra najrelevantnijim međunarodnim istraživanjem o kvaliteti visokog obrazovanja.

Sveučilišta se ocjenjuju prema nekoliko akademskih ili istraživačkih pokazatelja uspješnosti, uključujući osvajanje Nobelove nagrade i Fieldsove medalje od strane bivših studenata ili aktualnih profesora, razinu citiranja u znanstvenim publikacijama, radove objavljene u časopisu Nature and Science te akademski učinak institucije po glavi stanovnika.

Od deset najboljih sveučilišta na svijetu prema ovog rang ljestvici, osam je iz SAD-a, a dva iz Velike Britanije. Tri vodeća sveučilišta su Harvard, koji već godinama dominira ovom ljestvicom, te Stanford i MIT iz Bostona, a tek četvrti je britanski Cambridge. U top 10 još su Berkley, Princeton, Oxford, Columbia, CalTech i Sveučilište u Chicagu.

Studenti tijekom pandemije koronavirusa Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX

Zagrebačko Sveučilište jedina je hrvatska obrazovna ustanova koja redovito figurira u ovom istraživanju, pretežno se krećući između 401. i 500. mjesta, a na ovim zbirnim pozicijama nalazi se i u najnovijem istraživanju.

Uspoređujući s drugim sveučilištima u regiji, dolazi se do mješovitih zaključaka. Primjerice, beogradsko Sveučilište je ove godine iz iste grupe (onih plasiranih od 401. do 500. mjesta) napredovalo u viši rang, pa se sada nalazi između 301. i 400. mjesta.

Ljubljansko pak Sveučilište drastično je palo, pa se u istraživanju za 2023. nalazi u donjem domu, između 601. i 700. mjesta. U toj se kategoriji, primjerice, iz regije nalaze još neka manja sveučilišta, poput onog iz Trsta.

Gledamo li susjedne zemlje, u top 1000 možemo pronaći još dva sveučilišta iz regije: sveučilišta u Novom Sadu i Budimpešti nalaze se između 901. i 1000. mjesta.

Pogledamo li područja u kojima zagrebačko Sveučilište najbolje stoji, dolazimo do zaključka da naša najveća obrazovna ustanova najbolje kotira u istraživanju mora i oceanografiji, po čemu se nalazi na 44. mjestu. Zagreb solidno stoji i na području prehrambene tehnologije (od 101. do 150. mjesta), veterinarstva, turizma i stomatologije (od 201. do 300. mjesta).