'PRIZNAJTE SRPSKU KRAJINU'

Sanadera u Beogradu dočekali prosvjednici

20.03.2009 u 10:35

Bionic
Reading

Hrvatskog premijera Ivu Sanadera, koji je stigao u službeni jednodnevni posjet Beogradu, dočekali su prosvjednici. Oko stotinjak ljudi okupilo se nasuprot zgrade srbijanske vlade noseći u rukama transparente na kojima je pisalo 'Vratite nas u Republiku Srpsku Krajinu', a najveći transparent poručivao je 'Priznajte Republiku Srpsku Krajinu'

BEOGRAD - Prosvjednici kažu da skup nije organiziran i da su se samoinicijativno okupili, a većina njih nosi bedževe s likom haškog optuženika Vojislava Šešelja i natpisom 'Stop haškoj tiraniji'. Među prosvjednicima je i zastupnik Srpske radikalne stranke Nemanja Šarović, javlja B92.

Sanader će se tijekom jednodnevnog službenog posjeta sastati s najvišim političkim dužnosnicima te zemlje i susresti se s predstavnicima hrvatske manjine. Ovo je, nakon 2002. i 2004. godine, treći Sanaderov posjet Beogradu, a do njega dolazi u važnom trenutku za odnose između dviju zemalja, koji u proteklih 12 mjeseci gotovo da i nisu postojali.

Ivo Sanader i Mirko Cvetković

Dvije najveće zemlje proizašle iz bivše zajedničke države nikad se nisu mogle pohvaliti osobito dobrim međusobnim odnosima od svoje službene uspostave u rujnu 1996. zbog dubokih trauma koje je najprije u hrvatskom narodu proizvela velikosrpska brutalna agresija na Hrvatsku s tisućama poginulih, desecima tisuća ranjenih i stotinama tisuća prognanih, uz nemjerljivu materijalnu štetu, a potom i slom te agresije koji je za posljedicu imao odlazak, tijekom oslobodilačke operacije Oluja, velikog broja pripadnika srpskog naroda iz domova u Hrvatskoj.

Ionako težak proces pokušaja normalizacije odnosa, koji su uz dva Sanaderova odlaska u Beograd obilježila i samo  dva posjeta srbijanskih visokih dužnosnika Zagrebu - tadašnjeg premijera Vojislava Koštunice 2005. i predsjednika Srbije Borisa Tadića 2007. - postao je praktički nemoguć nakon što je Hrvatska 19. ožujka prošle godine priznala neovisnost Kosova. Uz to se u studenome Međunarodni sud pravde u Haagu proglasio nadležnim za tužbu Hrvatske protiv Srbije za genocid, na što je Beograd odgovorio žučnim reakcijama i najavom protutužbe za genocid nad Srbima iz Hrvatske.

Iz svih tih razloga odnosi Zagreba i Beograda praktički nisu postojali u proteklih godinu dana, ali su obje zemlje, čini se, postale svjesne da od toga nemaju nikakve koristi, pa je sredinom prošlog tjedna u službeni posjet Hrvatskoj stigao predsjednik vanjskopolitičkog odbora srbijanskog parlamenta Dragoljub Mićunović, političar iznimnog ugleda u Srbiji, kako bi, kako je i sam rekao, probio led.

U sastancima s svim najvišim hrvatskim dužnosnicima - predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem, predsjednikom Vlade Ivom Sanaderom i predsjednikom Sabora Lukom Bebićem - s obje je strane naglašavano da dvije zemlje žele graditi dobrosusjedske i prijateljske odnose, a hrvatski je premijer izrazio uvjerenje da će njegov današnji posjet Beogradu biti dobar temelj za uspostavu boljih gospodarskih i političkih odnosa dviju zemalja.

Sanaderov posjet glavnom gradu Srbije počinje razgovorom s predsjednikom srbijanske vlade Mirkom Cvetkovićem, koji je prošlog petka također izjavio kako očekuje da će susret donijeti 'ozbiljan pomak u rješavanju niza važnih pitanja'.

Nakon 20-minutnog odvojenog razgovora, premijerima će se pridružiti izaslanstva dviju zemalja, a potom je predviđeno potpisivanje dvaju dokumenata. Protokol o suradnji u procesu europskih integracija između Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije s hrvatske bi strane trebala potpisati državna tajnica za politička pitanja u MVPEI-u Bianca Matković, dok bi ministar kulture RH Božo Biškupić trebao potpisati Memorandum o suradnji na području književnosti i lingvistike.

Najavljena suradnja u procesu europskih integracija prvo bi konkretno ostvarenje trebala dobiti u obliku stotina dokumenata koje je Hrvatska za svoje potrebe morala prevesti u procesu približavanja EU, što je prema nekim procjenama koštalo oko milijun eura, a koje će Sanader, prema tvrdnjama medija obiju zemalja, besplatno ponuditi Srbiji.

Poslijepodnevni dio programa jednodnevnog boravka u Beogradu premijera Sanadera počet će susretom s predstavnicima hrvatske manjine, a potom će uslijediti susret s predsjednicom Narodne skupštine Srbije Slavicom Đukić Dejanović. Posjet će završiti sastankom s predsjednikom Republike Srbije Borisom Tadićem

Očekuje se da će svim susretima dominirati otvorena pitanja poput povratka izbjeglica, imovine, pitanja nestalih osoba i zaštite nacionalnih manjina, što su prioriteti srbijanske strane, te pitanja nestalih i jačanje gospodarske suradnje, osobito u području energetike, za što je osobito zainteresirana Hrvatska.

Iz tog su razloga sa Sanaderom u Beograd otputovali i potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Damir Polančec te predstavnici JANAF-a, Ine, HEP-a i PLINACRO-a, koji će održati poseban sastanak s predstavnicima odgovarajućih srbijanskih tvrtki: NIS-a, Srbijagasa, Elektroprivrede Srbije i Naftnih transporta.