U IGRI I MIŠO KOVAČ TE KOSOR I ŠEKS

Sanader za svjedoke zove Todorića, Pavića i Horvatinčića

Bionic
Reading

Dok se čeka današnja odluka o početku suđenja i dokazima u slučaju Fimi medije, doznaje se da obrana Ive Sanadera na klupu za svjedoke kani posjesti Ivicu Todorića, Ninoslava Pavića, Tomu Horvatinčića, ali i Jadranku Kosor te Vladimira Šeksa i Thompsona, piše Vjesnik

Na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno je pripremno ročište u slučaju Fimi medije i očekuje se da će sud danas poslijepodne odlučiti o datumu početka suđenja te dokazima koji će se provesti na glavnoj raspravi.

Iz krugova bliskih Sanaderovoj obrani Vjesnik je doznao da su odvjetnici bivšega premijera i šefa HDZ-a zagrebačkom Županijskom sudu predložili gotovo 100 svjedoka, a među njima je doslovce cijelo Predsjedništvo HDZ-a predvođeno Jadrankom Kosor, dakle bivši predsjednici Sabora Vladimir Šeks i Luka Bebić, bivši ministri Ivan Šuker, Božo Biškupić, Bianca Matković, Božidar Kalmeta, Darko Milinović, Petar Čobanković, Miomir Žužul, Gordan Jandroković, Jasen Mesić, Tomislav Karamarko i Branko Bačićte bivši zastupnici Jerko Rošin i Petar Selem. Svi oni trebali bi, ako ih sud prihvati, svjedočiti o okolnostima funkcioniranja vrha HDZ-a.

Za svjedoke o okolnostima kampanja HDZ-a Sanader je predložio ispitivanje vlasnika koncerna Agrokor Ivice Todorića, vlasnika medijskog koncerna EPH Ninoslava Pavića i vlasnika Hoto grupe Tomislava Horvatinčića.

Nadalje, obrana smatra da sud treba saslušati i pjevače Marka Perkovića Thompsona, Ninu Badrić i Mišu Kovača, sve redom osobe za koje je Mladen Barišić u svojem iskazu navodno ustvrdio da su primale novac iz tzv. crnog fonda HDZ-a da bi nastupale u predizbornim kampanjama za tu stranku.

Dosad nepoznato - postoji 'crna isplatnica' na ime Jadranke Kosor

Kad je riječ o materijalnim dokazima USKOK-a, u slučaju Fimi media nalaze se osim njegovih i računi uže te šire Sanaderove obitelji te obilna dokumentacija bivše stranačke računovotkinje Branke Pavošević.

Među dokaznim materijalom je i cijeli blok isplatnica iz 2007. godine, a dosad nepoznato javnosti jest da postoji jedna isplatnica za Jadranku Kosor iz te godine, piše Večernji list. Kosor se dosad u slučaju crnih fondova spominjala samo u kontekstu da su njezine predizborne kampanje plaćane tim novcem.

No, i njezino se ime nalazilo na isplatnicama poput imena Darka Milinovića ili Biance Matković, o čemu se već pisalo. Među ostalim imenima koji se navode kao primatelji novca preko isplatnica iz 2007. godine, doznaje Večernjak, navedena su imena bivšeg ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina, sadašnjega kandidata za predsjednika HDZ-a Milana Kujundžića te generala Krešimira Čosića i Bože Biškupića.


Iz popisa svjedoka razvidno je da se obrana bivšeg premijera odlučila za one koje su USKOK-ovi pokajnici Barišić te Nevenka Jurak, Anita Lončar Papeš i Branka Pavošević prokazali kao osobe povezane s 'crnim fondom', ali koje to poriču, a ni USKOK ih u ovome postupku nije osumnjičio, podsjeća Vjesnik.

S druge strane, USKOK također predlaže 100-tinjak svjedoka premda ih je prvotno bilo čak 330, pa bi se iskazi ostalih trebali samo čitati ili ih USKOK uopće ne smatra bitnima za dokazivanje krivnje optuženika u ovom slučaju. U svakom slučaju, to će pridonijeti ekonomičnosti postupka, a ionako je riječ, čini se, o nizu tzv. kontrolnih svjedoka, najčešće nižerangiranih službenika javnih poduzeća koji su bitni za potvrđivanje iskaza njihovih direktora, no ni na koji način izravno ne terete okrivljenike.

Međutim, ta bi odluka iza 'zatvorenih vrata' mogla ostaviti indicije o mogućoj umiješanosti u 'crni fond' niza osoba koje dosad nisu bile osumnjičene, a s obzirom da će se obrana vjerojatno fokusirati upravo na takve nelogičnosti – pitanje je kako će ne samo sud, nego i ona reagirati na dokazne prijedloge.