NISKA AFERA

Sanader u Sabor želi zbog Hypa i HPB-a?

04.01.2010 u 20:17

Bionic
Reading

Ivo Sanader napao je Jadranku Kosor samo dan nakon što je poslije povratka sa skijanja uhićen Josip Protega

Prema nekim teorijama Ivo Sanader odlučio se na iznenadan napad na Jadranku Kosor jer je izgubio živce zbog niza istraga koje se vode u Hrvatskoj i inozemstvu, a kojima bi on mogao biti jedan od ciljeva, piše Večernji list

Primjerice, Sanader je sazvao konferenciju za novinare samo dan nakon što se u Hrvatsku sa skijanja vratio bivši predsjednik uprave HPB-a Josip Protega. Već dulje se nagađa kako bi Protega mogao progovoriti o političkim pogodovanjima u kreditiranju pojedinih pravnih i fizičkih osoba.

Bankarske veze

HPB
Hrvatska poštanska banka postala je dokazom kako je uHrvatskoj zapravo neodgovorno poticati zamah državnog bankarstva jer ćese ono pretvoriti u neodgovorno trošenje novca poreznih obveznika.Sanader je poticao državno bankarstvo, je li i intervenirao u HPB-u zaneke kredite?
HYPO
Ivo Sanader poručio je austrijskimnovinarima da će ih tužiti zbog tvrdnji da je čak primio proviziju zasređivanje pojedinih poslova Hypo Alpe-Adria banke. No nejasna jenjegova uloga oko povratka BLB-a u Hrvatsku. U tome je pomagao Stoiberu.

Neosporno je da je HPB na čudan način odobrio niz kredita – procjene govore o ukupno milijardu kuna rizičnih zajmova u HPB-u. K tome, austrijski i njemački mediji posljednjih su tjedana puni optužbi protiv Ive Sanadera zbog Hypo banke.

Sanadera su strane novine čak optužile da je od Hypo banke primio 800 tisuća maraka provizije, a pojedini hrvatski mediji tvrdili su da Sanaderovu ulogu u problemima Hypo banke pomno ispituju austrijski istražitelji.

Nedavno je vodeći njemački politički tjednik Der Spiegel objavio kako je Ivo Sanader otvorio put bavarskoj banci Bayern LB za kupnju Hypo Group Alpe-Adria banke u Hrvatskoj.

U Spiegelu se tvrdi kako je za transakciju ključna bila veza između bivšega bavarskog premijera Edmunda Stoibera i Ive Sanadera.

Političke pritiske iz vrha vlasti potvrdio je i guverner HNB-a Željko Rohatinski.

Sanader je demantirao bilo kakve veze s aferama u HPB-u i Hypo banci.

Afera Buljubašić ljetos je potresla Hrvatsku. Podsjetimo, nakon što je Večernji list otkrio da Rade Buljubašić radi u HDZ-u, a prima plaću u HEP-u, taj povratnik iz Australije priznao je da ga je u Hrvatsku pozvao upravo Ivo Sanader obećavši mu posao i stan u Zagrebu.

INA
Nejasna je uloga premijera Sanadera u nastavku procesaprivatizacije Ine i u kreiranju ugovora o plinskom biznisu s mađarskimMOL-om. Država je, podsjetimo, većidio godine morala čekati vraćanje enormna Inina duga od 1,5 mlrd. kuna.
HEP
U2009. godini HEP je potresao niz afera, a HDZ-ov partijski kadar kojinije ništa radio, čak ni dolazio na posao, Rade Buljubašić, sam jeustvrdio kako ga je u Hrvatsku pozvao upravo Ivo Sanader te mu obećaostan i posao.
HAC
Iakoje zbog uhićenja u HAC-u prije svega pod pritiskom bio ministarKalmeta, pojedini domaći mediji izišli su s tezom kako su neki oduhićenih HAC-ovih direktora bili pod izravnom zaštitom bivšeg premijerate da im Kalmeta nije mogao ništa.

Niz financijskih malverzacija i afera otkriveno je i u HEP-u, zbog čega, sumnjajući u ozbiljan kriminal, tu državnu tvrtku istražuju USKOK i Državno odvjetništvo. Ispostavilo se naime da je HEP već dulje služio kao servis za uhljebljivanje zaslužnih članova HDZ-a.

Bivši premijer Sanader imao je golem utjecaj i na HAC. Utjecaj na HAC bivši šef Vlade imao je preko Gorana Legca i Marija Lovrinčevića.

Nakon razgovora, koji se na početku 2008. odvijao između Ive Sanadera, ministra prometa Božidara Kalmete i njegovih suradnika, svima je bilo jasno kako Sanader ima izravan utjecaj na HAC.

Naime, Kalmeta je tada s čela HAC-a želio smijeniti Marija Crnjaka, a umjesto njega postaviti Juricu Prskala.

To je Sanader odobrio. No, kada je Kalmeta spomenuo kako bi s mjesta šefa sektora građenja smijenio Gorana Legca, Sanader je oštro odgovorio: “Ne može, Legca i Lovrinčevića ne dirajte.”

Budući da je Sanader abdicirao, i Legac i Lovrinčević završili su u pritvoru.

Treba podsjetiti i na Sanaderovu aferu sa satovima. Sanader u svoju imovinsku karticu nije prijavio kolekciju ručnih satova vrijednih tridesetak tisuća eura, što mu javnost nije oprostila.