PISMO ZA MARKOV TRG

Sanader se žalio Saboru na metode DORH-a

03.10.2012 u 22:02

Bionic
Reading

Moje odvjetnike prisluškuju i prate nepoznati ljudi, informacije iz tajnih istraga o meni cure u medije iz USKOK-a i DORH-a, svjedoci koji su davali iskaze protiv mene nisu to činili dragovoljno...

Najvažniji su to navodi iz pisma Ive Sanadera koje je uputio na adresu Sabora. Pismo je proslijeđeno saborskom Odboru za pravosuđe te Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, piše Večernji list

Sanader u pismu navodi da na “vlastitom primjeru može govoriti o nezakonitim metodama rada DORH-a pri utvrđivanju njegove navodne kaznene odgovornosti”.

Ističe da se u svim postupcima koji se protiv njega vode optužba “zasniva na iskazima pojedinaca koji su tereteći mene stekli za sebe pogodnosti u istim ili drugim kaznenim postupcima... Neke su pogodnosti čak i formalizirane kroz nagodbe i oprosnice... “.

Nadalje, Sanader navodi da se Saboru ne bi obraćao da su ti svjedoci iskaze dali dragovoljno, no kako su neki od njih, kaže Sanader, iskazivali i po 10 puta, podlegli su ucjenama USKOK-a i DORH-a.

“Danas sam u situaciji da sam umjesto njih, od kojih je većina priznala krivnju, glavni optuženik ja. Svjestan sam da o tome može odlučiti samo sud, a Sabor želim informirati o nezakonitim metodama rada DORH-a... Potvrdu toga vidimo i u podatku DORH-a da postupci iz nadležnosti USKOK-a završavaju sa 97 posto osuđujućih presuda, pa se usporedba sa Sjevernom Korejom nameće sama od sebe...”

Na koncu, Sanader navodi da Sabor uskoro treba raspravljati o godišnjem izvješću DORH-a za 2011. te da je “držao nužnim obavijestiti Sabor o neprihvatljivim i nezakonitim metodama rada DORH-a..”