HRVATSKO-SLOVENSKI SPOR

Sanader: Sarkozyjevo uključivanje je dobrodošlo

03.02.2009 u 15:54

Bionic
Reading

Bilateralna pitanja ne smiju biti zapreka za ulazak neke zemlje u EU, a rješenje za hrvatsko-slovenski granični spor treba biti pravno, sukladno Bledskom dogovoru od prije godinu i pol dana, izjavio je u utorak u Strasbourgu predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader

'Slovenija nažalost blokira 11 poglavlja, ali nadamo se da možemo riješiti taj problem, koji se ne treba miješati s europskom agendom. To je bez presedana, a pitanje granične crte treba pravno riješiti kao što smo prije godinu i pol dana dogovorili na Bledu', izjavio je premijer Sanader nakon razgovora s predsjednikom Europskog parlamenta Hansom-Gertom Poetteringom

'Najbolje bi bilo političko rješenje koje ima snažnu pravnu osnovu. Razumijem da je stajalište premijera Sanadera da je najbolje pravno rješenje, to je u načelu uvijek najbolje, ali ako to dvije strane ne prihvate, moja je preporuka da se nastavi s političkim razgovorima, a pravno rješenje, kako mi to vidimo, treba biti rezultat tih političkih razgovora', rekao je Poettering.

Premijer Sanader je u potpunosti podržao Poetteringovu izjavu. 'U potpunosti se slažem, treba početi s političkim razgovorima kako bi se postiglo održivo pravno rješenje', rekao je Sanader.

Na pitanje slovenske televizije o mogućnosti da bi i Nizozemska, Velika Britanija ili Grčka mogle blokirati pregovore EU s Hrvatskom, Sanader je odgovorio da 'neće biti takve blokade. Nemojte da vas to tješi, samo vi deblokirajte i bit će sve u redu', odgovorio je Sanader.

On nije htio ni potvrditi ni opovrgnuti moguće uključivanje francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja u rješavanje hrvatsko-slovenskog bilateralnog graničnog spora.

Sarkozy bi u petak trebao razgovarati sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom, a, prema zasad nepotvrđenim informacijama, s premijerom Sanaderom sastao bi se u drugoj polovici ovoga mjeseca.

'U Europi je običaj da aktualno predsjedništvo vodi računa o aktualnim političkim pitanjima, ali ima logike da bivše predsjedništvo, koje je ujedno član trojke, uz Češku i Švedsku, pomogne, i svatko tko god može pomoći dobro je došao, a predsjednik Sarkozy je jedan od važnijih europskih i svjetskih državnika i sigurno je da bi njegovo uključivanje bilo dobrodošlo. Francuska kao član trojke EU-a i kao glavni inicijator Mediteranske unije sigurno ima puno toga za reći', rekao je Sanader.

Hrvatski premijer je istaknuo da je uključivanje Europske komisije u rješavanje hrvatsko-slovenskog spora 'dobro i pozitivno', ali je odbio govoriti o pojedinostima oko sadržaja razgovora i oko imena stručnjaka koji bi bili uključeni u komisiju Marttija Ahtisaarija. Uključivanje Europske komisije, moglo bi prema Sanaderu, dovesti do pozitivnog političkog ozračja, u kojem bi se onda moglo tražiti pravno rješenje.

'Neću govoriti niti o sastavu niti o sadržaju rada te komisije, jer sam dao riječ predsjedniku Europske komisije i takav je bio dogovor prije nego što je povjerenik za proširenje Olli Rehn uopće došao u Zagreb. Mislim da je uključivanje Europske komisije jako dobro kako bi se stvorila politička atmosfera u kojoj bi se to moglo riješiti pravnim putem', rekao je Sanader.

Sanader je zahvalio Poetteringu na njegovim naporima 'kako bi Hrvatska postala 28. članica EU-a'. Istaknuo je da će Hrvatska, bez obzira na sadašnju blokadu, nastaviti raditi na ispunjavanju europskih standarda.

Premijer Sanader sastat će se popodne u Strasbourgu s čelnicima svih političkih skupina u Europskom parlamentu, a navečer će razgovarati i s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom. Također se će se obratiti zastupnicima iz redova Europske pučke stranke.