TVRDOLINIJAŠI PREUZELI HDZ

Sanader podnio ostavku i odlazi iz politike

01.07.2009 u 21:07

Bionic
Reading

Dr. Ivo Sanader povukao se danas sa svih svojih političkih funkcija. Odluku o ostavci na dužnost hrvatskog premijera, predsjednika HDZ-a, o tome da se neće kandidirati za šefa države te o povlačenju iz politike obznanio je na konferenciji za novinare na kojoj je odgovorio na samo četiri pitanja. Nakon što je Dragan Primorac i službeno podnio ostavku, čini se da je sljedeća ostavka nestranačkog ministra pravosuđa Ivana Šimonovića. Kad su ga pred Banskim dvorima novinari upitali namjerava li i on podnijeti ostavku, rekao je: 'Ništa nije isključeno, vidjet ćemo. Za sve postoji procedura'

Sanader je u dva navrata odbio odgovoriti koji je razlog njegovog iznenadnog bijega iz politike. Na naše pitanje je li ipak dužan hrvatskoj javnosti obrazložiti razloge svog odlaska s obzirom na moć koju je imao, odgovorio je da se ne želi svađati. Sanader smatra da je razloge odlaska obrazložio time što je rekao da je puno i duboko promislio o donošenju ove šokantne odluke.

Arlović: Ako daje ostavku - pada Vlada

'Ukoliko premijer podnese ostavku, pada Vlada', objasnio je za 24 sata stručnjak za ustavno pravo i bivši SDP-ov zastupnik Mato Arlovićpovodom najave da Ivo Sanader daje ostavku na mjesto predsjednikaVlade: 'Nakon ostavke, dolazi do takozvanog preslagivanja uSaboru.Vladajuća stranka mora potpisima zastupnika dokazati da i daljeima većinu. Oni zatim predlažu novog mandatara, kojeg u roku od 30 danamora potvrditi predsjednik Stjepan Mesić. Ukoliko ga ne potvrdi, ide se u nove izbore.'

Opovrgnuo je nagađanja o bolesti ili odlasku na neku dužnost u EU. 'Hvala Bogu, nisam bolestan. Bilo je ponuda da preuzmem funkciju u nekoj od europskih institucija, ali to nisam prihvatio', kazao je Sanader.

'Dvadeset sam godina u politici i uvijek sam je shvaćao isključivo kao službu Hrvatskoj i njezinim građanima. Odlazim zadovoljan jer su nakon osamostaljena države ostvareni najvažniji vanjskopolitički strateški ciljevi. Ušli smo u NATO i članica smo Vijeća sigurnosti, a na pragu smo ulaska u EU.

Pokrenuli smo Hrvatsku i ponosan sam na sve uspjehe RH i Vlade pod mojim vodstvom', rekao je Sanader. Istaknuo je da su mu standard i interesi građana bili uvijek na prvom mjestu i da je uvijek vozio u petoj brzini.

'U životu postoje trenuci za nove početke, a ja sam svoju dionicu u politici odradio', poručio je Sanader. Na novinarsko pitanje znači li njegova zadnja odluka i povlačenje iz politike zauvijek, odgovorio je negativno.

Time je zapravo ipak otvorio mogućnost da se kandidira za neku od visokih državnih dužnosti, možda i za predsjednika RH.

O svojoj odluci telefonom je obavijestio predsjednika Stipu Mesića, koji se nalazi u Istri, a njih dvojica će se sastati u četiri oka. O odlasku je obavijestio i HDZ, u kojem je, osim Sanadera, ostavku na dužnost podnio i glavni tajnik Ivan Jarnjak.

On postaje jedan od šest potpredsjednika (HDZ vraća tu funkciju u statut, a osim njega, potpredsjednici su i Vladimir Šeks, Andrija Hebrang, Božidar Kalmeta, Ivan Šuker i Petar Čobanović.

Sanader kao Dioklecijan

Sanader je navodno prije tri dana, u nedjelju navečer, tek nekolikosvojih najbližih prijatelja iz HDZ-a obavijestio da će se povući izpolitike. 'To je moja konačna odluka i od nje me ne možete odgovoriti',navodno je rekao. Kao razlog svog povlačenja naveo je 'osobne razloge',a čak se usporedio sa carom Dioklecijanom koji je jedini dobrovoljnoabdicirao sa svoje dužnosti, piše Jutarnji list.

Zamjenik predsjednice stranke postaje Darko Milinović, a novi glavni tajnik HDZ-a je Branko Bačić, državni tajnik za more.

Sada već bivši ministar obrazovanja Dragan Primorac svoju ostavku je obrazložio riječima: 'Došao sam na poziv Ive Sanadera i s njim odlazim'.

Promjenom statuta HDZ-a uvodi se funkcija počasnog predsjednika, s pravom glasa na svim sjednicama tijela.

Sanader je obavijestio i koalicijske partnere o svom odlasku i tvrdi da 'vladajuća koalicija ide dalje'. Istaknuo je da su potencijalnoj premijerki podršku potpisima iskazala 83 koalicijska partnera - saborska zastupnika.

Novi zamjenik predsjednice HDZ-a Darko Milinović rekao je podržava kandidaturu Andrije Hebranga za predsjednika RH, čiji se odgovor još uvijek čeka.

Istaknuo je da nema govora o prijevremenim izborima.