SABORSKA RASPRAVA

'Sanader nije niti svjestan razmjera krize'

29.01.2009 u 15:26

Bionic
Reading

O tome nalazi li se Hrvatska u krizi te tko je za to glavni krivac, SDP i HDZ danas su u Saboru iznijeli oprečne stavove - dok SDP tvrdi da je Hrvatska u krizi i recesiji za koju je odgovorna i nesposobna Vlada, HDZ je stava da država još nije u krizi, a da je teško gospodarsko stanje posljedica globalnih financijskih i gospodarskih problema

ZAGREB - U pojedinačnoj raspravi o Izvješću HNB-a za prvo polugodište 2008. SDP-ovci su vladajućima poručili kako više pred građanima ne mogu skrivati da Vlada ništa ne čini kako bi im obranila standard, da im ni spin tu više ne pomaže.

"Nemamo vremena za čekanje. Sve europske vlade već su izašle s antirecesijskim mjerama, samo hrvatska Vlada nije učinila gotovo ništa", izjavio je Gordan Maras (SDP). "Smatram da smo u krizu ušli djelomično zbog toga što pet godina Vlada nije učinila ništa da nas za tu krizu pripremi, da smanji državnu i javnu potrošnju i pomogne gospodarstvu", dodao je.

Zabrinjava, kaže, što činjenicu da je Hrvatska u recesiji vide svi osim premijera Ive Sanadera i Vlade. "Zabrinjava da premijer Sanader nije niti svjestan razmjera krize", poručio je Maras.

"Ovako fatalističko i neistinito navođenje podataka može doći samo iz redova SDP-a", uzvratio mu je HDZ-ov Frano Matušić, ističući da tešku gospodarsku situaciju nije izazvala Vlada, već da je to posljedica financijske krize koja je krenula iz SAD-a.

"Izgleda da danas katastrofičari imaju zborno pjevanje", poručio je SDP-ovcima Krunoslav Markovinović (HDZ) i dodao da bi oni vjerojatno bili sretni kada ne bi bilo novca za plaće u državi, ali da to neće dočekati.

Krešo Filipović (HDZ) je rekao kako je u ovom trenutku neozbiljno tvrditi da je Hrvatska u krizi. "Po definiciji krize nisu se stekli uvjeti da možete takvu tvrdnju izreći pred hrvatskom javnosti. Danas raspravljamo je li Hrvatska zahvaćena recesijom, što vjerujem da je, ali o krizi ni u kojem slučaju još ne možemo govoriti", istaknuo je.

Marin Jurjević (SDP) naglasio je, pak, da o tome jesmo li u krizi ili recesiji treba progovoriti Vlada, koja je, smatra, i najodgovornija za krizno stanje. "Pa nije vatrogasno društvo iz Mrduše Donje najodgovornije. Najodgovornija je Vlada i treba snositi posljedice za ono što se događa, dobro i loše", kazao je.

Nenad Stazić (SDP) rekao je kako građani mogu biti sretni što je na čelu HNB-a guverner Željko Rohatinski, jer je "pravo čudo da nije pometen s promjenom vlasti kao niz drugih kvalitetnih kadrova koji su morali napraviti mjesto manje sposobnim ili gotovo potpuno nesposobnim HDZ-ovim kadrovima". "HDZ je u kampanji izašao s parolom 'HDZ zna', ali to se pokazalo netočnim - zna guverner", poručio je.

Andrija Hebrang (HDZ) mu je uzvratio kako bi pravilno glasilo da znaju i HDZ i Rohatinski. "Ne znam zašto želite tu lijepu slogu između guvernera i Vlade raskoliti", upitao je Stazića.