'SUD PARTIJE IZ PETNIH ŽILA'

Sanader napao Biljanu Borzan zbog pitanja o Zecu

28.01.2009 u 16:14

Bionic
Reading

U Hrvatskom saboru danas je neodgovoreno ostalo pitanje je li premijer Ivo Sanader izvukao korist iz navodnog ugovora između predsjednika HSP-a Ante Đapića i za kriminal osuđenog Vlade Zeca, a SDP-ovki Biljani Borzan koja je to pitala premijer Sanader uzvratio je protupitanjem - zašto to nije pitala dok je bila u koaliciji sa Đapićem u Osijeku

ZAGREB - Ugovor kojim su Đapić i Zec navodno dogovorili otpis dugova Kamen Ingrada prema državi te kupnju i uređenje nekretnina za Đapića, Borzan je nazvala "tipičnim korupcijskim ugovorom".

"Čak i ako nema originala tog ugovora, bitne su njegove posljedice", rekla je Borzan, podsjetivši da je Vlada, unatoč upozorenju ministrice graditeljstva Marine Matulović Dropulić, Zecovoj tvrtki otpisala dugove.

"Znamo što je Đapić dobio za lobiranje, ali nejasno je što ste vi dobili i koliki je vaš udio", upitala je Sanadera, koji joj je uzvratio da "iz petnih žila pokušava nametnuti sud partije da bi optužila političke suparnike".

"Do jučer ste imali priliku postaviti to pitanje svom partneru. Sada ja postavljam pitanje, zašto gospođa Borzan to nije pitala dok je u Osijeku bila u koaliciji s HSP-om", rekao je premijer.

Ministar zdravstva Darko Milinović pohvalio se sve manjim listama čekanja u bolnicama koje su, kazao je, upola smanjene od osnivanja nacionalnog centra za liste čekanja.

Prema najnovijim podacima, izvijestio je, liste čekanja na CT smanjene su za 55 posto, za magnetsku rezonancu za 33 posto, za ultrazvuk srca za 45 posto, te za endoprotezu kuka za 25 posto.

Željko Jovanović (SDP) ministra je upitao misli li "kao profesor Hebrang da je USKOK tajna komunistička organizacija, stvorena da progoni one koji misle da im iskaznica HDZ-a daje pravo da u svakom mandatu jame po milijun eura". Jovanović je, naime, podsjetio da je Hebrang "najobičnijim komunističkim progonom" nazvao istragu protiv bivšeg ravnatelja HZZO-a Većeslava Bergmana

"Dolazimo iz dviju različitih političkih opcija. Vi pripadate onoj koja sumnjiči i osudi, a ja dolazim iz one koja traži da institucije rade svoj posao", odgovorio mu je Milinović, optuživši Jovanovića za komunistička razmišljanja.

"Sad mu je puno jasnije zašto toliko inzistirate na participacijama, na haraču za bolesne, na prisilnom dopunskom osiguranju. Treba nadoknaditi one silne milijune koji su isisani iz zdravstva, Brodosplita.. i svih ostalih milijuna koji su završili u stranačkim i džepovima ljudi koji su blisku HDZ-u", rekao je Jovanović.

U raspravu se uključio i HDZ-ovac Andrija Hebrang koji je opovrgnuo da je USKOK ikada nazvao komunističkom tvorevinom, a za Bergmana ustvrdio da su ga oklevetale novine koje mu tjednima odbijaju objaviti ispravak.

Sabor je zaključio aktualno prijepodne.